Camilla, 26: "Doktorn sa att jag bara hade ont i själen..."
Camilla Matzon Matthison har gått igenom ett helvete både fysiskt och psykiskt, men ändå har hon haft tur i oturen. Trots en lång, snårig kamp för att få rätt diagnos – den kroniska underlivssjukdomen endometrios – har Camilla nu lyckats bli tvåbarnsmamma, något som inte alls var självklart.
Många som har endometrios får nämligen inte någon diagnos och därmed inte heller behandling förrän efter många års lidande. Och risken att bli steril ökar ju längre tid sjukdomen får härja fritt.
– Jag har haft fruktansvärt smärtsamma menstruationer sedan jag var 16 år. Inga smärtstillande tabletter har hjälpt. Jag har legat i fosterställning och försökt att andas mig igenom de helvetiska smärtorna. Men jag fick höra att det var normala menssmärtor.
Så småningom fick Camilla också allt mer problem med mage och tarmar. Hon led av ständiga diarréer och illamående. Camilla sökte läkare efter läkare. Ingen av dem förstod att det var endometrios som hon led av. I stället fick hon höra att det var IBS, Crohns eller någon annan tarmsjukdom.
– Ett tag misstänkte läkarna att det var njursten. En annan doktor sa till mig: ”Har man ont i själen får man ont i magen”, säger Camilla.
Läs också: Din överkänsliga mage kan vara endometrios
Till slut trodde hon själv på att hon var inbillningssjuk. Hon fick ångest och blev deprimerad samtidigt som de långdragna, smärtsamma menstruationerna fortsatte.
– Det hände att det svartnade framför ögonen för att jag hade så ont. Jag var lös i magen nästan jämt och mådde konstant illa.
Tillvaron var näst intill outhärdlig. Efter drygt fyra år fick hon för första gången höra talas om endometrios.
– Det var en gynekolog som tyckte att mina symtom stämde in på sjukdomen. Jag fick en remiss till sjukhuset för en titthålsundersökning, säger hon.
Men väl på sjukhuset fick jag veta att någon titthålsundersökning inte kunde utföras på mig eftersom jag var för tjock…
Beskedet fick Camilla att ge upp hoppet om att någonsin bli bra. Luften gick ur henne helt.
– Jag tänkte att jag får acceptera att jag måste leva så här.
Hon tvingades hoppa av studierna till elektriker eftersom smärtorna och tarmproblemen var så svåra. Dessutom var hon deprimerad. I två tuffa år var Camilla sjukskriven. Det var först 2013 som hon fick sin diagnos, i samband med att hon åkte in till sjukhus akut för buksmärtor.
– Man såg att jag hade en cysta stor som ett plommon på ena äggstocken. Den hade fått äggstocken att vrida sig.
Läs också: 7 vanliga diagnoser som läkarna östa missar
Cystan opererades bort. Samtidigt brände man bort härdar av endometrios på bukhinnan och tarmarna. Det var sannolikt de som virat sig kring de inre organen och orsakat tarmproblemen. Vid endometrios ”läcker” nämligen bitar av livmoderslemhinna ut i buken, där de kan ge problem med bland annat mage och tarm.
Efter operationen blev Camilla helt återställd. Det enda hon känner av numera är lite illamående ibland. Att bli av med endometriosen ökade också chanserna att bli gravid. Camilla och hennes man hade försökt få barn i ett par år utan att lyckas, men efter operationen gick det snabbt:
– Efter några månader var jag gravid och 2014 föddes Tristan. I november förra året kom vårt andra barn, Alve. Lyckokänslorna går inte att beskriva!
Camilla mår bra i dag men hon är medveten om att endometrios är en kronisk sjukdom som kan återkomma.
– Skillnaden nu är att jag vet vilken sjukdom jag lider av och jag vet att det finns bra behandling.
Text: CHARLOTTA E LINDELL
Platt mätt och lugn – bästa tipsen för en nöjd mage
Läs också: Platt mätt och lugn – bästa tipsen för en nöjd mage