Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Hur mår du egentligen? Kolla med doktorns smarta checklista!

29 nov, 2016
Är du bättre på att besiktiga bilen än dig själv? Du kan göra en hälsocheck hemma snabbt, lätt och gratis. MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren berättar hur!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
gunilla-hasselgren

Det finns en hel uppsjö av hälsotester för hemmabruk på apoteken: Du kan kolla dina gener, ditt blodsocker, underlivshälsan och testa om du är gluten- eller laktosintolerant. Men testerna kan invagga oss i en falsk trygghet och få oss att leta efter fel som kanske inte finns.

– Mår man bra så är förmodligen allt bra. Man ska inte leta fel för sakens skull, säger MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren. I stället för att köpa hemmatester kan man öva upp sin lyhördhet för kroppens signaler.

– Det är mycket bättre att vara lyhörd för sin kropp och lita på sig själv än att lita på tester, säger hon.

Ett sätt är att då och då fråga sig själv: Mår jag som jag brukar eller har det dykt upp nya, oförklarliga symtom, trots att jag inte gjort ändringar i min livsstil? Har man fått nya symtom eller börjat göra saker annorlunda kan det vara ett tecken på att hälsan vacklar. Det kan till exempel handla om att man slutat springa i kapp bussen, men inte har reflekterat över varför.

Annons

– Fråga dig själv om det kan bero på att du får ont i fötterna, blir för andfådd eller för att du kan läcka urin när du rusar? Gunilla Hasselgren tycker att vi bör ha ett ”besiktningsprotokoll” för hälsan, precis som för bilen.

– Anteckna i kalendern om någonting i din kropp, hälsa eller livsstil förändras. Det är ett bra sätt att lära känna och förstå sin kropp bättre, säger hon.

Checklista för hälsan

Här är några saker du bör hålla lite extra koll på. Gör det till en rutin att skriva ner dem så kan du enkelt upptäcka förändringar över tid. Skriv även ner förändringar i din vardag – som slarv med maten, om du har varit sängliggande på grund av sjukdom eller sovit sämre en tid. Det kan ge dig ledtrådar till vad eventuella förändringar beror på.

Brösten

Många väljer att operera bort brösten om det finns en dokumenterad risk att drabbas

Ta för vana att känna igenom dina bröst varje månad vid samma tid direkt efter mens. Har du inte mens längre, undersök dina bröst samma datum varje månad. Knölar, indragningar och andra förändringar ska kollas upp av läkare med en gång!

Läs mer: Så undersöker du dina bröst

Törsten

hur-mycket-vatten-ska-man-dricka-per-dag

Håll koll på om din törst ökar markant och du kissar mer – utan att du till exempel har börjat träna mer eller ändrat till en mer salt mat. En riktlinje är att vi  behöver en till två liter vätska per dag. En del av det får vi i oss via maten.

Annons

– Om din törst och urinmängd har ökat rejält, diskutera det med din vårdcentral. Då kan det vara värt att kolla upp blodsockret, säger Gunilla Hasselgren.

Läs mer: Hur mycket vatten ska man dricka varje dag?

Vikten

ga-upp-i-vikt

Väg dig högst en gång i månaden (så vitt du inte försöker gå ner i vikt, då vill du säkert väga dig oftare). Att vikten går upp eller ner ett par kilo per månad är normalt, men om du fortsätter att gå uppåt eller neråt flera månader i rad ska du kolla upp det. Var särskilt uppmärksam på oförklarlig viktnedgång, det är ofta allvarligare än viktuppgång.

– Att man tappar i vikt kan vara ett tecken på rubbningar i ämnesomsättningen eller på annan sjukdom. Det bör undersökas vidare, säger Gunilla Hasselgren.

Läs mer: Sköldkörtelproblem? Symtomen du bör ta på allvar

Flåset

test-kondition-lopning

Du bör klara av att gå två trappor i hyfsat rask takt utan att bli helt utmattad och andfådd. Att gå 1,5 trappor upp motsvarar samma ansträngning som ett samlag. Det bör man alltså klara av utan problem, om man är frisk.

Annons

Blir det plötsligt tyngre och luften tar slut ska man låta läkaren undersöka vad det beror på. Sämre flås kan bero på försämrad kondition, men det kan även tyda på problem med hjärta och lungor.

Läs mer: Andfåddhet är inte ett tecken på dålig kondition

Tarmen

Toalett rosa

Håll koll efter blod i avföringen, liksom förändringar i dina toalettvanor. Att gå på toaletten tre gånger om dagen är lika normalt som att gå tre gånger i veckan, men plötsliga förändringar från en vecka till annan ska tas på allvar.

Blod i avföringen ska alltid kollas upp. Det beror oftast på sprickor i ändtarmen men kan också ha andra, allvarligare orsaker. Ändras mönstret i dina toalettvanor radikalt, samtidigt som du har blivit lösare eller trögare i magen på ett sätt du inte känner igen, gå till doktorn!

Läs mer: 5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning

Hormonerna

Hormoner stör vin vikt

Rubbningar i sköldkörtelhormonet är ett vanligt problem hos kvinnor.

– Ett varningstecken är att man känner sig darrig samtidigt som vilopulsen är högre än normalt – och det utan att man har ansträngt sig. Så håll gärna lite koll på din vilopuls. Den bör ligga mellan 60 och 80 slag per minut, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Är du väldigt darrig, har hög vilopuls eller känner dig trött och frusen, svullen och har fått sprödare, tunnare hår, låt en läkare utreda symtomen.

Läs mer: 8 gånger du går upp i vikt av hormonerna

Huden

Återkommande hudutslag kan vara tecken på glutenallergi.

Var uppmärksam på kliande, blödande, växande och ojämnt färgade födelsemärken, speciellt om du har hudcancer i släkten, är ljushyad och är mycket i solen.

– Kliande fläckar och förändringar är också vanligt. Men de beror oftast på att huden är för torr. Råd: Hudförändringar, särskilt de som är större än 6 millimeter, ska alltid undersökas. Samma sak gäller  födelsemärken som blöder eller ändrar färg och form.

Läs mer: 10 budord för en frisk och fräsch hy

Kisset

Det avslöjar färgen på ditt kiss

Håll kisskoll. Det är normalt att kissa mellan fem och sex gånger per dag. Man ska däremot inte behöva gå upp på natten och kissa. Ökad urinmängd och att man kissar oftare – även nattetid – kan bero på blåskatarr, att man helt enkelt druckit mer, eller på hormonförändringar.

Annons

Finns det ingen naturlig förklaring till att du kissar mer och oftare bör du söka hjälp.

Läs mer: Koll på kisset? Det här kan kroppen tala om för dig!

Hörseln

Vitlok-i-orat

Du kan göra ett enkelt hörseltest själv då och då: Ta med en klocka och gå in i ett tyst rum. Håll för det ena örat och sträck ut handen med klockan i en bit i taget. Du bör höra tickandet när armen är fullt utsträckt. Upprepa med andra örat. Du kan också be någon som sitter bredvid dig att vända ryggen till och viska något.

Testa att hålla för näsan och blåsa ut för att se om hörselnedsättningen beror på lock i örat. Om det inte släpper kan det handla om en vaxpropp som man kan behandla med Revaxör eller Cerusol. Lock kan behandlas med nässpray. Andra besvär som inte går över ska undersökas av läkare, säger Gunilla Hasselgren.

Läs mer: Så räddar du din hörsel!

Synen

fa battre syn

Titta på en rak linje, till exempel en flaggstång eller en dörrpost. Var också uppmärksam på om du plötsligt ser suddigt på ett eller båda ögonen.

Ser räta linjer krokiga ut ska man söka hjälp direkt. Då kan man ha fått åldersförändringar i gula fläcken och det bör behandlas i tid. Suddig syn kan vara ett tecken på att glaskroppen har dragit ihop sig.

– Det är inte farligt i sig men det kan påverka näthinnan och ska kollas upp, säger Gunilla Hasselgren.

Läs mer: Vanliga myter om vår syn och ögonhälsa

Annons