Läkaren om D-vitamin och corona: De här grupperna behöver få i sig mer
Även om forskare är försiktiga med att dra slutsatser så tyder flera studier nu på att brist på D-vitamin ökar risken för svår covid-19.
NHS, som är den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, har gått ut med rekommendationer om att alla medborgare bör ta D-vitamintillskott under pandemin. En av anledningarna är att fler tros hålla sig inomhus för att undvika coronaviruset, och på så sätt utsätts för mindre solljus än vanligt.
D-vitamin får vi som bekant antingen genom vissa livsmedel, eller då kroppen själv börjar producera det som en reaktion när den möts av solens strålar.
D-vitamin verkar skydda mot svår covid-19
Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte gått ut med någon sådan rekommendation, men läkare menar att det verkar finnas en skyddande effekt.
Alla som tillhör en riskgrupp för covid-19 bör ta 50 mikrogram eller 2 000 enheter D-vitamin per dag. Det motsvarar fem tabletter av 10 mikrograms styrka. Det rekommenderar Peter Bergman, docent i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet och läkare vid Karolinska universitetssjukhuset, i en intervju med Aftonbladet.
– D-vitamintillskott i rimliga doser, 1 000–2 000 enheter per dag, innebär minimal risk för biverkningar. Vi vet att det skyddar skelettet och att det förebygger luftvägsinfektioner i viss mån. Om det sedan dessutom, vilket det finns god anledning att anta, minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid är det rimligt att rekommendera det till människor i riskgrupper, säger Peter Bergman i intervjun.
Om man väger resultaten från de studier som finns på D-vitamin och corona, mot farorna med D-vitamin och risker för överdos, så menar han att riskerna är så pass små att det vore dumt att inte ge det en chans. Peter Bergman skulle gärna se att hyptotesen testades i kliniska studier.
Risk för fel slutsatser kring corona-infektion
Det som saknas för att man med säkerhet ska kunna säga att D-vitaminbrist har något påverkan på sjukdomsförloppet vid covid-19 är stora, dubbelblinda studier med placebokontroll. Sådana är på gång men har ännu inte hunnit redovisas.
Man vet till exempel inte om det är brist på vitamin D som gör sjukdomen allvarligare, eller andra underliggande sjukdomar (som också kan ge D-vitaminbrist) som gör skada.
– Det krävs alltså behandlingsstudier för att kunna vara säker på ett orsakssamband. Risken är stor att man drar felaktiga slutsatser om D-vitaminets betydelse vid corona-infektion, säger Peter Bergman.
Hur vet man om man har D-vitaminbrist?
Har man inte brist på vitamin D är det dock ingen mening med att ta tillskott. Men hur vet man om man har brist? Symtom på d-vitminbrist är inte alltid så tydliga, och brist kan bara konstateras med ett blodprov.
– Om du sällan vistas ute, bär heltäckande klädsel eller har mörk hud har du sannolikt D-vitaminbrist. Om du inte äter fisk eller berikade mjölkprodukter har du sannolikt D-vitaminbrist på vintern, säger Mats Humble, psykiater, överläkare och forskare vid universitetssjukhuset i Örebro och specialist på D-vitamin, i samma intervju.
Grupper som kan gynnas av d-vitamintillskott:
- Personer som sällan vistas utomhus
- Personer som bor på ett äldreboende/vårdhem
- Personer som klär sig i heltäckande kläder utomhus
- Personer med mörk hud
- Personer med sjukdomar som kan orsaka D-vitaminbrist
- Personer i andra riskgrupper för covid-19
- Personer som äter vegansk kost
Källa: Aftonbladet, JAMA network, Irish Medical Journal, Livsmedelverket
Foto: TT
...
Läs mer:
11 tecken på att du har brist på D-vitamin