Corona: Ny variant från Brasilien kan öka risk för återsmitta av covid-19
I december kom rapporter om en ny variant av coronaviruset som spreds i Storbritannien, och strax därefter kom uppgifter om ännu en variant som kunde spåras till Sydafrika. Varianterna har fått namnen VOC202012/01 för det brittiska, och Sydafrikas benämns 501.V2.
Båda dessa varianter tycks vara betydligt mer smittsamma än vad vi sett tidigare, men ännu finns ännu inga tecken på att de skulle ge en allvarligare sjukdom.
Ny variant av coronaviruset i Brasilien
Nyligen har man även upptäckt en variant som härstammar från Brasilien, och vad man vet hittills är att den verkar innehålla samma mutationer som varianterna från Storbritannien och Sydafrika. Däribland mutationen N501Y som tycks göra viruset mer smittsamt.
– Det här är virusets sätt att anpassa sig, säger Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet, i TV4:s Nyhetsmorgon.
En annan sak som gjort forskare oroliga är att varianten också bär på mutationen E484K, som även hittats i den sydafrikanska varianten, och som tycks hjälpa viruset att "ducka" kroppens antikroppar – och på så vis öka risken för återinfektion.
Men det är fortfarande svårt att dra några slutsatser, eftersom antalet återsmittade är så få. Ali Mirazimi menar att en återinfektion inte behöver bero på att viruset muterat till den grad att antikropparna inte känner igen det, utan att det lika gärna kan bero på att det har gått så pass lång tid mellan första och andra infektionen att antikropparna inte längre finns kvar.
Fungerar vaccinen på de nya varianterna?
En stor oro har också varit att de nya vaccinen inte skulle bita på de nya mutationerna av coronaviruset SARS-CoV-2, men i studier har man sett att vaccinet även skyddar mot den brittiska varianten, och i dagsläget pågår studier med det sydafrikanska. Den brasilianska varianten finns ännu inte färdiga studier på.
– Det här viruset har de två tidigare mutationerna och ytterligare ett par. Vaccinen som vi får ger otroligt många antikroppar och om en eller annan tappar sin funktion, så finns det fortfarande betydligt fler som gör sitt jobb. Men vissa antikroppar är viktigare än andra och det är viktigt att inte gå miste om dem. Hur det blir vet man inte förrän man gjort testerna, säger Ali Mirazimi till DN.
I Sverige hade vi hittat 25 del fall av den brittiska varianten fram till den 12 januari, och två fall av den sydafrikanska enligt Folkhälsomyndigheten, men än finns inga rapporter om inhemska fall av den brasilianska virusvarianten. Skulle det visa sig att mutationerna påverkar vaccinets funktion behöver man göra om vaccinerna.
– Glädjande är att det går ganska snabbt att göra om vaccinet så att det passar in, kanske ett par månader, säger Ali Mirazimi i Nyhetsmorgon.
Immuniteten kan ha börjat avta
Brasilien har varit ett av de hårdast drabbade länderna i pandemin, och i storstaden Manaus räknade man med att två tredjedelar av befolkningen redan varit smittade av viruset. Så när smittotalen började öka igen i december, stället för att minska tack vare flockimmuniteten, anade forskare oråd. På bara en vecka femdubblades antalet döda i Amazonas
Kort efter att man upptäckt den nya varianten rapporterades även fall av den som upptäckts i Japan, bland en familj med brasilianska turister.
Det ökande antalet brasilianska fall av covid-19 behöver däremot inte bero på den nya varianten, utan kan också vara en följd av att befolkningens immunitet börjat avta, det menar epidemiologen Oliver Pybus vid Oxford university.
Den största drivande faktorn i smittspridningen är dock fortfarande mänskligt beteende, menar Mike Ryan, epidemiolog på WHO.
– Det är för lätt att bara skylla på varianterna och säga att det var viruset som gjorde det. Tyvärr är det också vad vi inte gjorde, som gjorde det, sa han på en presskonferens den 15 januari.
Källa: Nyhetsmorgon, Folkhälsomyndigheten, Science magazine, Dagens Nyheter Foto: TT