Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Smittan ökar i Stockholm – denna åldersgrupp är värst drabbad

24 mar, 2021
AvMalin Karlberg
corona tonåringar stockholm
Allt fler yngre personer insjuknar nu i covid-19. I Stockholmsregionen ökar smittan som mest bland gymnasieelever, men även bland förskolebarn syns en markant uppgång i antalet fall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Smittspridningen av covid-19 har tagit ny fart. De senaste två veckorna har man sett en 18-procentig ökning i landet, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på gårdagens presskonferens.

– Vi är fortfarande i en fas där vi har en omfattande smittspridning. Det är inte hållbart att ligga på den här nivån en längre tid. Sverige behöver definitivt komma betydligt längre ned i smittspridningen, sa Anders Tegnell.


Fler unga smittade i Stokcholm

I Stockholmsregionen ser man en ännu mer markant ökning – och framför allt bland unga. De senaste fem veckorna har antalet barn med konstaterad covid-19 stigit kraftigt – med i snitt 240 procent.

– Vi har ju en hög smittspridning och en ökande smittspridning i hela regionen. Och när vi tittar på de senaste fem veckorna tillbaka så kan vi se att det har varit bland gymnasieeleverna det ökat mest, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, till SVT.

Annons

Smittspridningen har tredubblats

På en dryg månad har smittspridningen bland ungdomarna i regionen mer än tredubblats. Under vecka 5 konstaterades 303 nya fall per 100 000 invånare mellan 15-19 år. Vecka 10 – veckan efter regionens sportlov – låg siffran på 1 054 nya fall per 100 000 invånare.

– Vi har kontakt med många skolor där man har konstaterade fall av covid-19. Vi rekommenderar för närvarande inte någon ökar generell testning i skolmiljön, men däremot arbetar man nu med smittspårningsvägledning från Folkhälsomyndigheten. I framför allt gymnasieåldern kommer man att provta framför allt flera nära kontakter – det vill säga om man har varit tillsammans med någon covid-19-smittad mer än 15 minuter på två meters avstånd, säger Maria Rotzén Östlund.

Hög spridning bland yngre barn

Även bland yngre barn ökar smittan. I ålderskategorin 0-4 år har smittspridningen stigit med 129 procent mellan vecka 5 och vecka 10. För barn mellan 5 och 9 år ligger ökningen på 245 procent och i åldersgruppen 10-14 år har smittan ökat med 219 procent, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Foto: TT

Annons