Corona: Så blir nya restriktionerna för 70-plussare
Idag meddelande socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man beslutat att lätta på restriktionerna som så länge gällt personer i riskgrupp och över 70 år.
De särskilda råden som tidigare gällt, alltså att undvika fysiska kontakter, kollektivtrafik och platser där det samlas mycket människor som i butiker och på apotek, tas nu bort. Nu gäller samma råd för riskgrupper som för alla andra.
– I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar att skydda sig själva och andra, säger Lena Hallengren på torsdagsmorgonens presskonferens i Stockholm.
Samma restriktioner för alla
Det här innebär förstås inte att vardagen kan vara som före coronapandemin.
– Försök hålla kontakten med andra, det går se till att inte trängas och ta inte kollektivtrafik om du inte måste, och undvik tider då många samlas. Om du går på restaurang – vänd i dörren om det är trångt, säger socialministern.
Redan innan sommaren pratades det som att lätta på vårens tuffa restriktioner, men då bestämde man sig för att skjuta på beslutet.
Förklaringen till att beslutet kommer nu är bland annat att man sett att personer i riskgrupperna mått väldigt dåligt under året och påverkats negativt både psykiskt och fysiskt av isoleringen.
– Vi ser att trycker på vården minskat kraftigt under sommaren, och ligger på en betydligt lägre nivå än tidigare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Isolering har lett till frustration
Han menar att en stor anledning till detta är att just 70-plussarna och andra riskgrupper "har tagit ett enormt stort ansvar i den här pandemin", och tack vare det har ett stort antal liv kunnat räddas.
– Det är dock inte rimligt att den här gruppen ska behöva bära att så stort ansvar för hela samhället i det långa loppet, särskilt när vi kan se att de psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade, säger han vidare.
Ju längre de hårda restriktionerna kvarstår, desto värre riskerar vi också att dessa negativa effekter blir för den här gruppen. Många har känt att de särbehandlas på ett stigmatiserande sätt, och varit väldigt frustrerade över situationen. Samtidigt visar analyser att oro och ångest har ökat bland de som har en psykiatrisk diagnos.
– Med hänsyn till de här konsekvenserna och att trycket på sjukvården har minskat, samtidigt som den allmänna smittspridningen är relativt låg, så har vi beslytat igår att upphäva de här särskild restriktionerna som riktar sig till de här grupperna, säger Johan Carlson.
Man vill dock förtydliga att det fortfarande är en större risk för dessa grupper att drabbas av allvarlig sjukdom till följd av coronaviruset om man insjuknar i covid-19.
Foto: TT
...
Läs mer:
Experten: Därför ökar spridningen av coronavirus under vintern