Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Forskarnas oro: Coronavaccin mindre effektivt vid övervikt

09 nov, 2020
AvHanna Carlsson
coronavaccin mindre effekt vid övervikt
Personer som lider av övervikt och fetma är en av riskgrupperna som har drabbats hårdare av coronapandemin. Nu fruktar forskare att de även kan få ytterligare problem när det kommer till det nya coronavaccinet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Förutom hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och diabetes typ-2 kan fetma även öka risken för luftvägsinfektioner. Den extra kroppsvikten ökar också trycket på lungorna, även när man inte är sjuk.

Många med svår övervikt drabbas dessutom av andningsuppehåll i sömnen, sömnapné. Blir man då smittad av coronaviruset, ökar risken för svår andnöd och andra komplikationer ytterligare. Svår övervikt kopplas också samman med kronisk inflammation i kroppen, vilket kan sätta ner försvaret mot infektioner – till exempel covid-19.

Sämre immunförsvar hos människor med övervikt

Många forskare sätter stor tilltro till att coronavaccinet, som är på ingång, kommer hjälpa till att minska smittspridningen och därmed dämpa pandemin. Men arbetet med vaccinet har också skapat diskussioner och nu fruktar forskare att vaccinet inte kommer fungera lika bra på alla grupper av befolkningen. Donna Ryan, som har studerat fetma vid Pennington Biomedical Research Center i Louisiana säger till sajten Nature att man sedan tidigare vet att det finns en handfull vacciner mot andra sjukdomar som visat sig inte fungera lika effektivt på överviktiga individer, vilket tyder på att vaccinet för covid-19 kanske inte blir den universala lösningen som man hoppats på.

Annons

Vissa forskare är speciellt oroliga för att immunsystemet hos överviktiga och feta personer kan vara det som ställer till det när det kommer till ett nytt vaccin. En person som lider har fetma har nämligen mindre populationer av olika mikroorganismer i tarm, näsa och lunga jämfört med hos normalviktiga individer. Dessa tarmbakterier kan påverka immunförsvaret mot smittämnen - och mot vacciner, säger Milena Sokolowska, som studerar immunologi och andningssjukdomar vid universitetet i Zürich i Schweiz. Ett exempel på detta såg man under förra året då forskare rapporterade att förändringar i tarmmikrobiomet (en samling bakterier som lever i ditt matsmältningssystem) även kan förändra mottagligheten för ett influensavaccin.

Men det finns forskare som inte delar samma oro. Endokrinologen Daniel Drucker från Mount Sinai Hospital i Toronto menar att studierna om influensavacciner var relativt små.

Annons

– Det är verkligen en rimlig hypotes, men jag tror inte vi kan se på influensan som ett tydligt exempel i detta fall, säger han till sajten Nature.

Överviktiga kan få fler doser av coronavaccinet

Det kan även finnas sätt att kompensera för den eventuella bristen på vaccinets effekt. Donna Ryan menar att det kan vara möjligt att personer med övervikt och fetma kan få extra doser av vaccinet än de som är normalviktiga.

– Kanske tre injektioner istället för två, kanske en större dos - vi ska inte bara ge upp och säga att vaccinet inte kommer att fungera på överviktiga, säger hon.

Det finns i nuläget tre ledande kandidatvacciner, som för närvarande testas i stora kliniska prövningar. Detta kan ge en chans att utvärdera hur bra de fungerar, inte bara på befolkningen i stort, utan även på överviktiga individer. Men det är oklart om, eller när, studierna kommer vara tillräckligt tillförlitliga för att kunna urskilja en skillnad mellan överviktiga och normalviktiga individer.

Annons

Vaccinolog Gregory Polen vid Mayo Clinic i Rochester i Minnesota, säger att han har uppmanat läkemedelsföretag att organisera sina uppgifter med BMI, men han är orolig för att man inte fokuserar tillräckligt mycket på riskgruppen.

– Jag kommer inte bli förvånad om antikroppsnivåerna är lägre och inte håller lika länge hos personer som är överviktiga eller lider av fetma. Det kommer inte vara en överraskning för vissa av oss, men det kommer att vara en chock för resten, säger han.

I slutändan kommer världen troligen att behöva vänta på att data från kliniska studier ska visa vägen framåt. Men forskare hoppas att sambandet mellan Covid-19 och fetma kommer att tvinga vissa regeringar och hälsovårdssystem att engagera sig i de växande problemen med fetma i sina länder och att hitta sätt att hjälpa dem.

Källa: Nature Foto: TT

Läs mer:

Symtomen som troligtvis INTE är corona

5 saker som vården upptäckt sedan covid-19 kom till Sverige

Överläkare: Snart finns det en medicin mot fetma

Annons