Fullt vaccinerade som fått covid-19 smittar sällan andra
Men hur är det med risken för att smitta andra som vaccinerad?
En naturlig effekt av att allt fler har vaccinerats mot coronaviruset är att det dyker upp fler och fler fall där fullvaccinerade blivit smittade med eller sjuka i covid-19. Men majoriteten av dem kommer endast att uppleva milda symtom, eller inga alls.
– Man kanske får lite snuva eller feber, men i de allra flesta fall kommer det inte bli värre än så. Är man vaccinerad så är man skyddad mot svår sjukdom och det hjälper även mot själva smittspridningen, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor och virusforskare vid Karolinska institutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten, till MåBra.
Se också – så oroliga behöver vi vara för nya mutationer av coronaviruset.
Genombrottsinfektioner är väntat
Inga vaccin, varken mot covid-19 eller andra sjukdomar, ger ett hundraprocentigt skydd. Det är därför väntat att en del så kallade genombrottsinfektioner kommer att ske.
Dessa märks tydligare omkring oss allt eftersom fler blir vaccinerade. Man uppskattar att omkring 15-20 procent av alla vaccinerade drabbas av en genombrottsinfektion, enligt svenska Yle.
Vaccinerade smittar i mindre utsträckning än ovaccinerade
Det har kommit mer och mer stöd för att fullvaccinerade som blir infekterade eller sjuka i covid-19 smittar andra i mycket mindre utsträckning än ovaccinerade.
Studier har antytt att vaccinerade som får covid-19 är sjuka under kortare tid och att de därmed eventuellt också producerar mindre virus i kroppen.
– Om man är vaccinerad och blir infekterad så finns fortfarande en viss risk att man producerar och utsöndrar virus. Det finns alltså en viss risk att smitta någon annan. Men med stor sannolikhet, så smittar man då under kortare tid och i mindre grad än någon som är ovaccinerad, säger Ali Mirazimi.
Därför smittar vaccinerade inte lika lätt
Forskaren Ross Kedl, professor i immunologi vid University of Colorado i USA, har tittat närmre på vad det här kan bero på. Han berättar för svenska Yle att anledningen skulle kunna vara att man som vaccinerad verkar producera fler antikroppar mot viruset i näsan och munnen.
I vanliga fall när man ger vaccin i muskeln, precis som man gör med coronavaccinerna, så förväntar man sig inte immunitet i näsa och mun. Men mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna förvånar på den punkten.
– De är faktiskt anmärkningsvärt bra på att åstadkomma antikroppar i näsan och munnen. Det överraskade många av oss forskare när vi tog en titt. Innan vi kollade upp saken så antog vi att det var självklart att vi inte skulle hitta antikroppar där, säger Ross Kedl till kanalen.
Hur stor är risken att smitta andra som vaccinerad mot covid-19?
Samtidigt verkar det virus som tar sig ut ur kroppen, vid hosta eller nysningar till exempel, hos en vaccinerad vara mindre bra på att göra andra sjuka eftersom antikropparna man bildat i mun och näsa fäster vid viruset.
En studie som Ross Kedl varit med och undersökt visar till exempel att sannolikheten för att en vaccinerad sprider sjukdomen till en person som inte är vaccinerad är cirka 70 procent lägre tack vare vaccinet.
– Och sannolikheten för att en vaccinerad ska smitta en annan vaccinerad var ännu lägre än det, påpekar Ross Kedl för svenska Yle.
Se också – riskgrupper kan behöva en fjärde och femte dos coronavaccin.
Foto: TT