Därför klappar hjärtat i otakt – och så vet du om det är farligt
Alla har dem. Men alla känner inte av dem. Extraslag i hjärtat, alltså.
— Vissa känner av extraslag lätt, andra känner dem inte alls. Men alla har dem, även om de inte känner dem. Extraslag är helt normalt, säger Viveka Frykman, överläkare på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Stress och för mycket kaffe är två vanliga orsaker till att hjärtat slår volter utan att det behöver vara farligt.
— Extraslagen kommer vanligtvis inte när man är som mest stressad, utan först när man slår sig ner i soffan för att vila. De kommer med en viss fördröjning, till exempel på semestern, precis när man börjar gå ner i varv.
Därför tycker många att symtomet kommer som en blixt från klar himmel, vilket gör det ännu mer skrämmande.
— Ofta är det bra att gå ut och promenera när det händer. Det brukar hjälpa. Den här typen av extraslag behöver sällan någon medicinsk behandling, säger Viveka Frykman.
Graviditet kan ge hjärtrusning
Vissa kan också uppleva att hjärtat skenar, att det helt enkel tickar på alldeles för snabbt och okontrollerat.
— Det kan finnas en koppling mellan vissa typer av hjärtrusning och hormoner, till exempel vid graviditet. Men hjärtrusning ska alltid utredas även om det inte behöver bero på någon farlig åkomma.
Viveka Frykman berättar att hjärtrusning ibland beror på att man har en medfödd elektrisk ledningsbana för mycket i hjärtat. Förutom att hjärtat rusar kan man då också känna sig yr och få ont i bröstet. Rusningen kommer plötsligt och utan orsak och kan vara i allt från några minuter till timmar. Tillståndet behandlas med operation eller med läkemedel.
Förmaksflimmer kan öka risk för stroke
Extraslag, hjärtrusning och andra former av oregelbunden hjärtrytm kallas med ett gemensamt namn för arytmier. Den allra vanligaste formen av arytmi är förmaksflimmer. Ungefär 3 procent av befolkningen har sjukdomen. Men man har sett att den ökar och då framför allt med stigande ålder. Och eftersom kvinnor i regel blir äldre än män drabbas de också hårdare.
Men även 20-åringar kan ha förmaksflimmer, ibland utan att veta om det. Sjukdomen ger nämligen inte alltid några symtom, 30 procent av de drabbade får inga symtom alls. Men de som har symtom har ofta det i form av en hjärtrytm på över 100 slag i minuten tillsammans med andfåddhet och en känsla av att det tar emot i bröstet.
— Förmaksflimmer är inte farligt i sig om man är frisk i övrigt. Men i längden kan det öka risken för stroke och därför ska det alltid behandlas. I dag finns det bra, skyddande mediciner och därför ska man inte tveka att söka hjälp, säger Viveka Frykman.
Då ska du söka hjälp
- Om hjärtat rusar utan orsak
- Om hjärtat har en oregelbunden puls hela tiden
- Om du har extraslag samtidigt som du känner dig yr och svimfärdig
- Om du förutom extraslag och hjärtrusning även har bröstsmärtor och är andfådd
- Om du svimmar i samband med träning
Psst!
60–70 slag i minuten är en normal hjärtrytm. Vältränade personer har ofta färre slag per minut. Är man sjuk eller stressad kan man ligga på 100 slag i minuten utan att det är onormalt.
Doktorn tipsar: Så skyddar du hjärtat
- Ät bra mat med mycket frukt och grönt!
- Träna och lägg gärna lite extra krut på de stora muskelgrupperna ben och rumpa. Promenera, spring, cykla!
- Rök inte!
- Var måttlig med alkohol. Dricker du mycket kan du drabbas av allvarliga hjärtrusningar både medan du dricker och dagen efter.
Bild: Thinkstock
Läs mer:
Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning
Hjärtinfarkt hos kvinnor kan vara brustet hjärta
Bastubad är lika hälsosamt som att träna – i alla fall för hjärtat