Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Debatt: Det är dags att låta barnmorskorna skriva ut östrogen

06 apr, 2023
author MåBra Redaktionen
MåBra Redaktionen

Vilken hjälp du får i klimakteriet ska inte avgöras av var du bor eller hur tjock plånbok du har.
Ge barnmorskorna specialistutbildning och rätt att skriva ut östrogen – då skulle vården bli både mer tillgänglig och mer jämlik, skriver barnmorskan Åsa Mörner.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det här är ett debattinlägg. Åsikter och tankar är skribentens egna.

DEBATT. Klimakteriet – för vissa en befrielse då man slipper fundera på vilket mensskydd man ska lägga pengar på. En tid då man blir av med eländig mensvärk och bekymmer över att hitta rätt preventivmedel. Men för många är klimakteriet förknippat med känslan av en utförsbacke med torra slemhinnor, bristande sexlust och nedstämdhet.

För några passerar klimakteriet obemärkt. Andra upplever en hel arsenal av olika symtom; humörsvängningar, sömnstördhet, stora mensblödningar och det absolut vanligaste – värmevallningar. I tonårens hormonella berg- och dalbana finns ungdomsmottagningarna. Men var tar man vägen med alla sina frågor, symtom och kanske allmänna oro när man är i klimakteriets hormonella virrvarr?

Livet är inte slut efter 50! Det har bara flyttats upp till en ny, högre nivå

Åsa Mörner, barnmorska

Om du har tur så kanske du bor i en region som satsat på barnmorskeledda klimakteriemottagningar. Och om du har ännu mer tur så kanske du också bor på rimligt avstånd till en sådan mottagning.

Annons

Men för de allra flesta så finns bara ett alternativ och det är att boka tid med en distriktsläkare på närmaste vårdcentral. Läkare förknippar vi ju generellt sett med sjukdom. Klimakteriet är, trots att du kanske inte känner dig så, ett normalt tillstånd i livet. Men de symtom som hormonförändringarna kan medföra kanske påverkar din vardag på ett sådant sätt att du behöver behandling för att få bukt med dem.

Och det finns faktiskt flera olika sätt att behandla; motion, rökstopp och allmänt hälsosam livsstil är faktiskt också metoder för att minska besvären. Kanske ett samtal med råd och information räcker för en del. Men ibland är det inte tillräckligt och då behövs östrogen, antigen som lokal behandling i form av en kräm för torra slemhinnor i underlivet eller i plåster-spray- eller tablettform.

Annons

Idag gäller det både att ha tur och god ekonomi om du ska kunna få rätt vård

Åsa Mörner, barnmorska

Barnmorskor förknippas ofta med graviditet och förlossning. Men professionen är utbildad inom sexuell och reproduktiv hälsa genom hela livet. Och det finns stor utvecklingspotential inom området. En avsatt del av barnmorskans arbete skulle kunna läggas specifikt på klimakterierådgivning och rådgivning kring sexualitet, något som kan kräva både fortbildning och utökad förskrivningsrätt, en fråga som drivs av barnmorskors yrkes-och fackförbund. Östrogenbehandling har ofta en god effekt och det har förekommit en del missvisande negativa rapporteringar om östrogenbehandling, som alltså inte stämmer. Östrogen kan vara en mycket bra behandling för just dig

En nationell samordning för att samtliga regioner ska kunna satsa på barnmorskeledda klimakteriemottagningar skulle leda till en mer jämlik vård, oavsett var du bor och oavsett dina ekonomiska förutsättningar.

Vi vet att det är en socioekonomisk fråga om vem som får östrogen utskrivet

Åsa Mörner, barnmorska

Men idag gäller det kanske både att ha tur och god ekonomi om du ska kunna få rätt vård. Turen att bo i en region som satsar på stöd under klimakteriet. Eller en tillräckligt stor plånbok för att kunna söka privat gynekologisk vård. Vi vet nämligen att det också är en socioekonomisk fråga om vem som får östrogen utskrivet. Annars kanske du bor i ett område där du bollas runt hit och dit för att till slut hamna hos en sönderstressad läkare i primärvården som egentligen inte har något större intresse för kvinnohälsa.

En barnmorskeledd klimakteriemottagning med en barnmorska som fått specialistutbildning och en utökad förskrivningsrätt är vägen till en jämlik, tillgänglig och god klimakterievård! Den som är i behov av information, rådgivning, stöd och eventuell receptbelagd behandling ska inte behöva anstränga sig för att få sådan hjälp. Livet är inte slut efter 50! Det har bara flyttats upp till en ny, högre nivå

/Åsa Mörner, legitimerad barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

Annons