Dr Mikael om högt blodtryck: Man får inga symtom – håll koll så här
Att ha högt blodtryck är vanligt, det är ungefär en tredjedel av alla vuxna i Sverige som har det. Många av de drabbade behöver behandla sitt blodtryck med läkemedel men för vissa räcker det med livsstilsförändringar.
Det man själv kan göra för att minska risken för högt blodtryck är att röra på sig, sluta röka och ha koll på sin vikt.
I TV4:s Nyhetsmorgon berättar Doktor Mikael vad högt blodtryck är och hur symptombilden ser ut för de med högt blodtryck.
Vad är högt blodtryck?
Blodtrycket är trycket som skapas i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Vid högt blodtryck rusar blodet fram i för hög fart och nöter på kärlen i kurvorna. Den viktiga insidan på kärlväggen slits sönder.
I de trasiga kärlen bildas lätt en ansamling av så kallad plack och om placken inflammeras och spricker svarar blodet med att levra sig och en blodpropp bildas. Att ha högt blodtryck gör att det blir svårare för hjärtats pumparbete och det kan leda till sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och njursjukdom.
Faktorer som ökar risken att drabbas
Enligt Doktor Mikael är riskfaktorer för att drabbas av högt blodtryck följande:
- Ärftlighet
- Ålder
- Manligt kön
- Diabetes typ 2
- Övervikt
- Stress
- Fysisk inaktivitet
Symptom vid högt blodtryck
Många med högt blodtryck vet inte om det och det upptäcks vid en allmän hälsokontroll på vårdcentralen. Doktor Mikael berättar att de flesta som diagnostiseras med högt blodtryck inte har några symptom alls.
– Symptombilden som personer söker för, är inga symptom. Man har inga symptom på högt blodtryck, säger Doktor Mikael.
Det enda sättet att veta helt säkert om man har högt blodtryck är genom att mäta det.
Enligt 1177 Vårdguiden kan man vid mycket högt blodtryck få svår huvudvärk och andnöd, men det är ett ovanligt och livshotande tillstånd.
Vad högt blodtryck kan leda till
Om man har högt blodtryck under en längre tid finns det risk att drabbas av sjukdomar. Dessa är:
- Stroke
- Hjärtsvikt/infarkt
- Diabetes
- Njursjukdom
- Åderförkalkning
- Demens
Då ska du söka vård
Om man misstänker att man har högt blodtryck går det att kolla sitt blodtryck på vissa apotek eller så kan man boka en tid på sin vårdcentral. Om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symptom ska man kontakta sin vårdcentral. Du ska även kontakta din vårdcentral om du har ett blodtryck på 230/130 eller högre utan andra symptom.
Doktor Mikael vill poängtera att det inte är farligt med enskilda höga blodtryck och att man bör mäta blodtrycket flera gånger över tiden för att se om man är i behov av medicinering.
– Blodtryck varierar över tid under dagen, men det är det höga blodtrycket som man har i åratal, det skadar. Mät blodtrycket under lugna förhållanden på samma sätt flera gånger. Principiellt skulle jag säga att undvika att sätta in medicin för ett enda enskilt blodtryck. Det är inte farligt med enskilda höga tryck.
Källa: TV4, 1177 Vårdguiden
Foto: TT