Dr Mikael Sandström: Det här ska du göra om du har artros
När Doktor Mikael Sandström var med i Tv 4:s Nyhetsmorgon svarade han på några frågor kring artros och vad det egentligen är. En av de viktigaste sakerna vi ska göra vid artros tycker han är att vi ska röra på oss. Här är några av frågorna som vi fick svar på:
Vad är egentligen artros?
– Det här är ju inte förslitningar. Det handlar om att brosket blir förstört. Det är ju så att alla celler i hela kroppen förtvinar och delar de sig och så bildas det nya celler i alla olika organ – muskler, leder, hjärna till och med… Men det blir en störning så att det nybildas inte så mycket brosk, utan man får ett dåligt brosk.
Dr Mikael Sandström betonar också att brosk mår bra av att användas och att en vanlig missuppfattning är att man inte ska träna när man har artros. Enligt honom är just artros den vanligaste orsaken till inaktivitet bland människor över 65 år.
Vilka är symtomen vid artros?
– De typiska symtomen är morgonstelhet, vilovärk, svullnad, svårt att komma igång, begränsat rörelseomfång.
Symtomen kan också skilja sig åt en del beroende på var man får artros.
Hur vanligt är artros?
– Det rör sig om en miljon i alla fall i landet. Det hänger ihop med åldern men det finns i unga år.
När får man artros?
– Hänger det ihop med till exempel en ledbandsskada och då glider inte brosket så det ska och då får man för tidig artros, annars hänger det ihop med att man blir äldre.
Vem får artros?
Förutom att det hänger ihop med att man blir äldre säger även Dr Mikael Sandström att:
– Det finns en mycket stor ärftlighetsfaktor och även överviktsfaktor som gör att belastningen blir större och brosket sämre.
Var kan man få artros?
– De stora är knäna, höftlederna är ett stort problem. Har man brutit höftleden är det dessutom större risk att brosket blir påverkat. Sedan har vi händer och fötter också.
Man kan till exempel få artos i basen av tummen, tumbas-artros som påverkar tumgreppet som då inte fungerar som det ska. Det kan påverka livsstilen.
Läs också: Forskning: Artros ökar risken för diabetes och andra sjukdomar.
Hur behandlas artros?
Operation, fysisk aktivitet på recept och överviktskontroll är tre saker man jobbar med.
– Man kan få fysisk aktivitet på recept, doktorn kan skriva ut fysisk aktivitet. Jag betonar att det här är en behandling som man måste göra. Övervikt är naturligtvis dåligt därför att det blir belastning. Operation är inte enda lösningen.
– När man kommer till operation så är det bra att ha tränat för då kommer man ju tillbaka mycket fortare. Men jag kan inte nog betona det här med fysisk aktivitet. Och det är ju någonting man kan göra på väldigt, väldigt många sätt.
Vad kan man själv göra mot artros?
– Ni måste hålla igång. Det ingår som en stor del i behandlingen. Det är jättebra när man har artros att hålla igång. Det är inte bara brosk, det är muskler, leder och, membran, allt som omsluter en led, som påverkas. De hålls i form av god fysisk aktivitet. Så att det är fantastiskt viktigt.
Det händer i kroppen när man får artros
Här kan du se hela inslaget i Nyhetsmorgon där Dr Mikael bland annat förklarar exakt vad som händer i en knäskål när man drabbas av artros.
Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT/Tv 4
LÄS MER:
Ny behandling mot artros är både snabb och smärtfri!
Läkaren Mikael Sandström: Artros handlar INTE om förslitningar