Ny studie: Dubbla munskydd minskar smittrisken rejält
Det finns en mängd olika typer av munskydd på marknaden. Men hur väl de skyddar avgörs av bland annat hur bra passform och filtrering de har. De vanligaste munskydden för engångsbruk, så kallade kirurgiska munskydd, klassas som medicintekniska produkter. De minskar risken för spridning av smittsamma partiklar, som coronavirus till exempel, från bäraren till personer i omgivningen.
Munskyddet måste sitta rätt för att skydda mot virus
Men de är inte tillräckligt täta för att skydda bäraren mot smitta från andra. Dessutom är det svårt att få dem att sitta bra, dels för att öglan som ska sitta bakom örat kan vara för stor, dels för att det måste ha en inbyggd metallremsa över näsan för att skyddet ska unna justeras efter bärarens näsa.
Därför rekommenderar det amerikanska CDC, Centers for Disease Control and Prevention, att man för säkerhets skull använder dubbla munskydd – ett kirurgiskt och ett i tyg ovanpå. Det minskar nämligen risken att smitta andra, och att själv smittas, rejält.
Så bra skyddar dubbla munskydd
Att ha ett munskydd i tyg över sitt vanliga munskydd blockerar 92,5 procent av de virus som sprids när någon i närheten hostar. Det visar försök som har gjorts på olika typer av munskydd i labbmiljö.
Men det gäller enbart om man har kombinationen kirurgisk engångsmunskydd och ett munskydd i tyg ovanpå.
Man rekommenderar däremot inte att man använder två kirugiska munskydd över varandra.
– Jag vill vara tydlig med att de nya rönen inte förändrar rekommendationerna om vem, och i vilka situationer, man bär munskydd. Men de visar hur viktigt det är att munskyddet verkligen sitter rätt, säger Rochelle Walensky på CDC i en intervju.
Är man osäker på om skyddet verkligen sluter tillräckligt tätt, kan det vara en bra idé att ha ett tygmunskydd ovanpå, menar CDC.
Foto: TT