Läkaren: "Att sluta med nässpray är lika svårt som att sluta röka"
Uppdaterad 26 september 2019.
Använder man nässpray ofta och länge uppstår en så kallad reboundeffekt: en ”tvärtom-effekt” som innebär att nässprayen orsakar nästäppa i stället för att ta bort den. Hur mycket man än sprayar förblir näsan täppt.
– När du använder nässpray en längre tid förslappas kroppens egen förmåga att dra ihop kärlen i näsan. I stället förblir slemhinnan blodfylld och näsan igentäppt. Många får en kronisk nästäppa som en biverkan. För att kunna andas behöver man öka dosen och därför är det lätt att fastna i missbruk, säger Matti Anniko, professor och överläkare vid öron-näsa-hals-kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Andra vanliga biverkningar är till exempel sömnstörningar, trötthet, muntorrhet, luktbortfall och tryckförändringar i örat. Att sluta spraya näsan kan vara lika svårt som att vänja sig av med att röka.
– De flesta lider i tysthet eftersom de skäms över sitt missbruk. I värsta fall kan beroendet gå så långt att man måste operera eller bränna bort en del av slemhinnan, säger Matti Anniko.
Låt slemhinnan läka
För att bryta den onda cirkeln kan man prova kortison i stället för nässpray.
– En kortisonspray kan få ner svullnaden. Det kan användas under en övergångsperiod tills nässlemhinnan läkt och slutat svullna upp. Därefter kan man successivt trappa ner kortisonet.
Har man börjat med nässpray på grund av ständig nästäppa bör man undersöka vad grundorsaken är. Nästäppan kan exempelvis ha kommit i samband med en graviditet.
– Den kan även bero på allergier eller polyper, och då krävs en annan behandling än nässpray. En del kan också uppleva att avgaser, torr inomhusluft och mycket partiklar i luften orsakar nästäppan.
Numera finns det en rad alternativ till vanliga nässprayer på apoteken. Ett exempel är så kallade isotona sprayer, till exempel Physiomer och Apofri. De innehåller samma saltlösning som kroppen och rensar näsan utan att slemhinnan sväller. Hypertona sprayer, som Renässans Plus, innehåller mer salter än kroppen och drar ur vätska ur slemhinnorna.
– De fungerar likvärdigt som avsvällande nässpray, men utan bieffekter, säger Matti Anniko.
Han rekommenderar också nässköljning med hemmagjord saltlösning. Det hjälper till att rensa näsan på slem och partiklar vid snuva och pollenallergi.
– Fördelen är att man kan använda saltlösningen vid behov utan risk för biverkningar.
Skölj säkert – med saltvatten!
Sköljning med saltvatten kan göra susen mot nästäppa. Det hjälper även mot snuva, pollenallergi och torra slemhinnor.
Det här behöver du:
• Nässköljare eller näskanna. Finns på apotek, i hälsokostbutiker och på nätet.
• 3 dl rumstemperat kranvatten.
• 1 tesked vanligt bordssalt.
Gör så här:
1. Blanda vatten och salt. Rör om tills allt salt lösts upp. Vattnet har nu samma salthalt som kroppen, cirka 0,9 procent. Rätt salthalt och temperatur ger en behaglig sköljning.
2. Stå vid ett handfat. Sätt pipen i ena näsborren. Andas lugnt genom munnen. Böj huvudet framåt åt sidan. Nu rinner vattnet genom ena näsborren och ut genom den andra.
3. Upprepa med andra näsborren.
4. Snyt näsan lätt och stötvis.
TEXT: Margaretha Eldh Foto: TT
…
Läs mer:
Experten: Så vänjer du dig av med nässprayen efter förkylningen
Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig!
Nässpray – så undviker du beroende