Experten: 7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl
Här är äldreforskarens 7 bästa tips.
Det är nog få som är så intresserade och kan så mycket om åldrande som Ingmar Skoog, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor i psykiatrisk epidemiologi samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
Han har nämligen vigt 40 år av sitt liv åt äldreforskning och är en världsledande forskare inom demens. För MåBra delar han med sig av sina lärdomar.
– Varje sak vi gör i livet och genetiska faktorer påverkar hur hälsosamt vi åldras och hur länge vi lever. Så man kan aldrig garantera någonting. Men man kan ge sig själv de bästa förutsättningarna, säger Ingmar Skoog.
Se också – åldern då hjärnan är som bäst.
7 saker som optimerar chansen till ett långt och friskt liv
De här tipsen baserar sig på åratal av forskning kring åldrande och sjukdomar. Ingmar Skoog poängterar att det aldrig är för sent att ta till sig nya vanor för ett hälsosamt åldrande.
– Det är aldrig för sent att göra förbättringar men så klart gäller ju tidigare desto bättre. Alla de här sakerna påverkar också vårt mående omedelbart vilket ju är fördelaktigt, säger han.
Se också – vi kan i teorin bli 150 år gamla.
1. Motionera dig stark och frisk
Du har hört det förr, men det är ju faktiskt så att motion är viktigt för jättemycket! Förutom att det bygger upp och stärker musklerna så ger det hjärta och hjärna bra förutsättningar för att hålla sig friska.
– Det gör stor skillnad att bara gå från stillasittande till att röra på sig litegrann. Men effekten blir bättre och bättre ju mer man motionerar och konditionen byggs på allteftersom. Man behöver inte börja springa maratonlopp omedelbart, säger Ingmar Skoog.
2. Rök inte och drick alkohol med måtta
Att vi inte ska röka återkommer nästan oavsett vad man pratar om gällande hälsa. Det ökar nämligen risken att dö i förtid av flera olika anledningar. Så vill du leva länge och väl är det bra att hålla sig borta.
När det gäller alkohol finns det lite olika bud gällande mängden. Forskarvärlden är ense om att det är skadligt att överkonsumera. Men det finns en del studier som pekar på att alkohol i måttlig mängd kan verka skyddande mot en del sjukdomar.
Se också – 7 saker bara kvinnor över 40 år vet.
3. Håll hjärnan i trim
För att åldras hälsosamt är det inte bara viktigt att tänka på kroppen i stort, utan även på knoppen i detalj.
– Man kan hålla igång hjärnan genom att till exempel lyssna på musik, läsa böcker, lösa korsord eller gå på teater. Det är viktigt att hålla i gång olika delar av hjärnan, säger Ingmar Skoog.
Men hjärnan kan heller aldrig repareras om den aldrig får vila så försök att stressa mindre och få tid över till sådant som gör dig avslappnad och får dig att må bra.
4. Få riktig sömn
Under senare år har det kommit mer och mer belägg för att kroppen ”rengör” hjärnan från slaggprodukter under natten. Men det är även då som hjärnan rensas och intryck samt minnen sorteras.
– Sömnen är väldigt viktig. Om man sover sämre har man en ökad risk för demens. Det är inte att föredra att sova med hjälp av sömnmedel eftersom det bedövar hjärnan och inte fungerar som riktig sömn, säger Ingmar Skoog.
5. Ät bra mat
Precis som de flesta av oss alltid fått höra är det bra att äta mycket grönsaker och fullkorn samt att dra ner på snabba kolhydrater och rött kött. Om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer kommer man långt.
Se också – kosten som minskar risken för demens.
Att äta hälsosamt är bra för alla funktioner i kroppen men det kan också hjälpa till att hålla en hälsosam vikt. Det är varken bra för åldrandet att vara kraftigt överviktig eller underviktig. Däremot kan en liten övervikt dock vara bra när vi blir äldre.
6. Ta hand om hjärtat
Motion och bra mat är ju ett framgångsrecept för att ta hand om hjärtat. Men ofta går hjärtat och hjärnan hand i hand och det som är bra för den ena brukar vara bra även för den andra. Så tänk inte bara på det fysiska utan även det psykiska.
– Det är bra att kontrollera sina värden regelbundet så att man kan ta hand om ett högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdomar. Men även psykiska besvär, säger Ingmar Skoog.
7. Vårda kontakten med familj, vänner och bekanta
För det psykiska måendets skull är det bra att inte isolera sig. Bibehåll och ta hand om dina sociala kontakter.
Om du lider av depression eller misstänker att du gör det är det viktigt att söka vård. Det kan också bidra till att förkorta livet och göra oss sjuka i annat.