Expertens 10 tips för smartare smörj i sommar
Ibland känns det som en hel vetenskap att skydda sig mot solskador. Råden varierar från år till år och rekommendationen om hur hög solskyddsfaktor vi egentligen behöver åker bergochdalbana. Vi har pratat med Maria Matsson, som är hudvårdsexpert och doktor i kemi på ACO Hud Nordic, där hon är ansvarig för utvecklingen av solskyddsprodukter.
Räcker det att använda en dagcrème med solskyddsfaktor?
– Dagcrèmer kontrolleras inte på samma noggranna sätt som solskyddsprodukter eftersom de inte tagits fram för att primärt skydda mot sol. Därför är det inte säkert att de ger samma skydd som en solcrème. Oftast tar man också mindre av en dagcrème. Om man ska vara ute i solen länge tycker jag att man ska använda en solcrème för ansiktet i stället för dagcrème.
Skyddar solcrème mot cancer?
– Det vet vi inte säkert. Hittills har man inte sett att ökad användning av solcrème gör att färre får malignt melanom, däremot kan solcrème skydda mot andra former av hudcancer. Orsaken till malignt melanom är inte helt klarlagd och antagligen orsakas det inte enbart av uv-strålningen.
Hur hög solskyddsfaktor behöver vi egentligen i Sverige?
– Spf 15 räcker oftast utmärkt här hemma. Det finns solcrèmer för ansiktet med faktor 50, men de är för mer extrema förhållanden, till exempel om man är utomlands och vistas på havet. Tänk på att smörja in ett ordentligt lager med crème, tar man ett tunt lager blir effekten sämre och skillnaden mellan spf 15 och 50 mindre.
Behöver jag solskydd i ansiktet om jag ska vara i skuggan eller om det är molnigt ute?
– Om det är rejält molnigt och regn i luften blockeras mycket av uv-strålningen. Då kan det vara onödigt med skydd. Är det tunna moln går strålningen igenom. Samma sak om man sitter i skuggan: Då får man i sig ungefär hälften av uv-strålningen och man bör skydda sig, men man kan välja en lägre spf.
Kan jag få brist på D-vitamin om jag skyddar mig för mycket?
– Ja, om du är väldigt duktig på att smörja in dig och har heltäckande kläder så skulle du kunna få brist på D-vitamin, som bildas när vi är i solen. Vissa studier visar att vitaminet hämmas kraftigt om man använder mycket crème, men troligen har det ingen praktisk betydelse för oss. Risken för brist är större när man är äldre, eftersom kroppen bildar mindre D-vitamin då, och man vistas ute mindre.
Skyddar solcrème mot pigmentfläckar och rynkor?
– Ja, den har en förebyggande effekt om du använder crèmen i rätt mängd och tillräckligt ofta. Men det är ingen garanti eftersom även generna påverkar om man får rynkor och pigmentfläckar. Jag tycker inte att man ska undvika solen, det är värre att få D-vitaminbrist än en rynka.
Jag har hört att man alltid ska ha solskydd i ansiktet, även på vintern. Stämmer det?
– Nej. Jag tycker att det är helt onödigt. Mellan november och februari har vi knappt någon uv-strålning alls i Sverige. Vi är dessutom ute så korta stunder höst och vinter att skydd känns onödigt.
Kan jag använda min solcrème för kroppen i ansiktet?
– Solcrèmer för ansiktet har en annan kosmetik. De kan vara mattande och innehålla extra vårdande ämnen för att kunna ersätta din dagcrème. Däremot är solskyddet detsamma i både kropps- och ansiktssolcrèmer.
Vad jag förstår smörjer vi in alldeles för lite solcrème. Hur mycket solcrème ska jag ha i ansiktet?
– En halv tesked, cirka 2 ml, är lagom i ansiktet. Till kroppen behöver man ungefär 30–40 ml, eller en handfull, beroende på hur stor man är.
Hur ofta ska jag fylla på med ny solcrème i ansiktet?
– Om det är varmt och du svettas kan du smörja in dig varannan timme. Solskyddet avtar med tiden och om man svettas eller torkar av sig.
Bild: Thinkstock