Experterna: Så håller vi förkylningen borta!
Februari är en snuvig månad – så här gör proffsen för att slippa undan förkylningen.
Probiotika, antioxidanter och handtvätt
Fredrik Paulún, näringsfysiolog, föreläsare och författare:
— Jag äter ett extra tillskott av probiotika året runt, vilket ger mig väldigt bra skydd. Trots att jag har två barn på förskolan blir jag väldigt sällan förkyld och om det slår till får jag en mycket mild variant. Jag ser även till att äta mycket antioxidantervilket stärker immunförsvaretoch fibrer som stärker tarmfloran. Det betyder massor av frukt, bär, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och kryddor, men även te, kaffe och måttliga mängder rödvin. Sen är jag noga med att få i mig D-vitamin vilket också påverkar immunförsvaret positivt. Daglig handtvätt på ungarna efter förskolan är också ett måste, liksom för oss vuxna när vi har varit ute. Det här funkar så bra att jag aldrig blir riktigt rejält förkyld!
Apoteksprodukter, resetvål och vaccin
Gunilla Hasselgren, MåBra-doktor och allmänläkare:
— Jag kanske blir förkyld en eller två gånger på ett år. Om jag har hög feber eller inte orkar gå ur sängen ser jag till att stanna hemma. När jag är däckad använder jag flera av apotekets symtomlindrande produkter. Det finns massor av bra saker, det är bara att botanisera i hyllorna mot halsont, nästäppa, hosta och värk i kroppen. Jag hostar och nyser ALLTID i armvecket så att jag inte sprider eventuella virus och baciller vidare om jag sedan tar i handtag utan att jag hunnit tvätta händerna.
När jag är frisk försöker jag skydda mig mot smitta genom att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Det är galet hur många ställen som inte har tvål vid tvättstället! Därför garderar jag mig med en resetvål, det är bladtunna tvålark i en behållare som finns att köpa i friluftsaffärer. Jag använder också handsprit även om det inte tar bort virus lika bra. Och jag undviker att slicka på fingret när jag bläddrar i en tidning eller ska öppna en plastpåse. Som anställd i sjukvården tar jag förstås influensasprutan för att inte bli sjuk när jag behövs som mest på jobbet.
Jag tar smällen och biter ihop!
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi:
— Det enda sättet jag vet att man kan slippa förkylning på är att hålla sig 50 meter från närmaste människa. Så det rådet följer jag inte, det går inte att skydda sig.
Jag känner inte heller till någon huskur som är verksam. Om det fanns en verksam huskur hade man ju för länge sedan isolerat den aktiva komponenten och gjort ett läkemedel och tjänat storkovan på det! Det är bara att bita ihop, alltså!
Grönsaker, varm dryck och god sömn
Anki Sundin, MåBra:s nutritionist, författare och föreläsare:
— En bra kost i allmänhet är det bästa knepet, så jag är noga med att äta en hel del vegetabilier överlaginte bara i förkylningstider. Vissa perioder undviker jag också att gå till de allra mest förkylningstäta ställena, till exempel öppna förskolan.
Om jag ändå blir förkyld lindrar jag halsont med varm dryck för att jag tycker att det känns bra för stunden. Te är en favorit, men het nyponsoppa och blåbärssoppa tycker jag också känns bra, även om jag inte blir av med symtomen snabbare för det. Huskurer har jag inte mycket till övers för, jag tror inte att mycket frukt, C-vitamin eller kosttillskott skyndar på tillfrisknandet.
Under tiden som jag är förkyld är jag lite försiktig med hård träning. Och eftersom jag blir extra trött då så sover jag spontant mer än vanligt.
Av: Vivvi Alström
Bild Thinkstock