Fiffiga frågor och fakta om din knäppa kropp
Vi skrattar så vi gråter, gäspar när andra gäspar och får ståpäls. Här är förklaringen till varför din kropp beter sig så märkligt.
Tårar
Har tårar någon egentlig funktion? Den frågan har debatterats länge och åsikterna går isär. Senaste nytt på forskningsfronten är dock att åtminstone kvinnors tårar har en funktion: nämligen att dämpa sexlusten hos män. Enligt ny forskning har kvinnors tårar en speciell doft som får män att tappa sexlusten. Om mäns tårar har samma effekt på kvinnor är däremot inte utforskat.
Gäspningar
Både möss och människor gör det, men varför är ett mysterium – gäspar, alltså. Tidigare trodde man att vi gäspar för att tömma lungorna på ”dålig” luft i form av koldioxid. Numera tror vissa vetenskapsmän att gäspningar är ett sätt för oss att hålla oss vakna. Den allra senaste teorin är dock att gäspningar hjälper oss att reglera kroppstemperaturen och jämna ut trycket i örat. Att gäspningar är så smittsamma anses vara ett nedärvt tecken på social kompetens. Det visar andra att vi känner empati och förstår deras sinnesstämning.
Ståpäls
I varje hårsäck finns en liten muskel som drar ihop sig och får hårstrået att resa sig upp när vi fryser eller är rädda. Det hade ett vettigt syfte förr, när människan hade päls och ville isolera kroppen mot kylan eller burra upp sig för att se större och farligare ut. Numera är ståpälsen alltså bara en kvarleva från den tid när vi hade mer hår på kroppen.
Ryckande ögonlock
Myokymi innebär att det rycker okontrollerat i ett ögonlock, oftast det undre. Varför ryckningarna uppstår vet man inte säkert. En förklaring kan vara att en nerv aktiveras utan orsak och får en muskel att rycka okontrollerat. Det kan också orsakas av för mycket koffein eller kolsyrade drycker och ibland även starka ljuskällor och sol. Svårare ryckningar kallas blefarospasm och behandlas ibland med nervgiftet botox eftersom det minskar muskelaktiviteten.
Växande öron
Är det verkligen sant att vi alla kommer att se ut som Dumbo vad det lider? Svaret är: Nja. Det mesta tyder på att det är en myt att öronen fortsätter växa hela livet, i alla fall hos kvinnor. Vissa studier visar att de yttre öronen växer med 0,2 millimeter per år hela livet. Andra menar att de växande öronen är just en myt. Däremot kan de se större ut eftersom ansiktet sjunker ihop när vi blir äldre.
Kurrande mage
Borde egentligen heta kurrande tarm eftersom det främst är tunntarmens nerver som orsakar en muskelsammandragning som låter. Tarmrörelserna hörs mer om magen är tom eftersom inget dämpar ljudet.
Skratt som blir gråt
Att vi skrattar så vi gråter beror troligen på att skratt och gråt är två liknande psykologiska reaktioner som inträffar när vi är känslomässigt uppvarvade. Både skratt och gråt räknas som stressreaktioner eftersom de ökar halterna av stresshormonerna kortisol och adrenalin.
Hjärnan kan helt enkelt inte särskilja känslorna, vilket får tårarna att spruta även när vi skrattar gott.
Källor: Prevention, The New York Times, DN, Science, Illustrerad Vetenskap
Av: Vivvi Alström
Bild: Thinkstock