Vita fjällande fläckar på huden? Det kan vara svampinfektion
Svamp gillar fukt och värme – och det gäller även den svamp vi har naturligt på vår hud. En av svamparna, malassezia, har dock en tendens att frodas extra mycket om förhållandena är gynnsamma. När mängden svamp ökar till höga nivåer kan det leda till svampinfektionen pityriasis versicolor.
– Den yttrar sig som ljust rosa, bruna eller vita fläckar framförallt på bål, bröst, nacke och rygg. Svampen förstör pigmentet i huden och fläckarna kan vara lätt fjällande och klia. Men de flesta får inga symtom alls förutom fläckarna, säger Anna Skånberg, specialistläkare i dermato-venereologi på Capio Skin Carlanderska i Göteborg.
Sommarsvamp på huden är vanligt
Det är vanligt att man drabbas just på sommaren när det är varmt och fuktigt men man kan också drabbas andra tider på året, till exempel om man är ute och reser i tropiska länder. De ljusa fläckarna är också lättare att upptäcka när man är solbränd.
– Det är lätt att ställa diagnosen hos hudläkaren. Pityriasis versicolor har ett väldigt karakteristiskt utseende. Det kan ibland påminna om vitiligo, men då sitter de på andra kroppsdelar och man har inte någon fjällning i huden, säger Anna Skånberg.
Vissa har en ärftlig benägenhet att ha mycket malassezia på huden och kan få problem även på vintern.
– Jästsvampinfektionen är också vanligare hos personer som tränar ofta och mycket eftersom man svettas då. Den trivs också bättre hos personer med fet hud, säger Anna Skånberg.
Så behandlar du pityriasis versicolor
Hon berättar att pityriasis versicolor är vanligt – cirka en procent av befolkningen drabbas av fläckarna – men det är helt ofarligt.
– Däremot kan det vara kosmetiskt störande. Varken svampen eller pityriasis versicolor smittar. Behandlingen består bland annat av att man under några veckor behandlar kroppen med mjällschampo som får sitta och verka på huden.
– Malassezia är samma svamp som orsakar mjäll i hårbotten och mjälleksem i ögonbrynen. Därför hjälper mjällschampo, säger Anna Skånberg.
Man kan också få behandling med propylenglykol som är svamp- och bakteriedödande.
– Det finns i sprejform och används som en behandlingskur under två veckor. En del kan behöva propylenglykol som underhållsbehandling någon gång i veckan efteråt också. I svåra fall kan man behandlas med läkemedel i tablettform. Propylenglykol används även i hudvårdsprodukter som fuktbindare och konserveringsmedel.
– Därför brukar jag rekommendera en hudcréme som innehåller propylenglykol, om man vill smörja in sig när man har svamp. Det kan ha en förebyggande effekt. Däremot ska man undvika feta salvor eftersom svampen frodas av fukt och fett, säger Anna Skånberg.
Pigmentet kommer tillbaka
För det mesta försvinner svampen med behandling, däremot kan de ljusa fläckarna vara seglivade.
– Svampen är död även om fläckarna är kvar. Det tar tid innan pigmentet nybildas, ibland kan det behöva gå ytterligare en solsäsong innan det kommer tillbaka.
Tyvärr är det inte bara pigmentet som kommer tillbaka – det gör även pityriasis versicolor.
– Återfall är vanligt, ungefär hälften får tillbaka sina besvär.
Anna Skånberg menar att infektionen är svår att förebygga utan underhållsbehandling, inte minst för att svampen malassezia alltid finns på vår hud och att det är svårt att undvika att svettas.
– Sjukdomen har ibland en ärftlig komponent och har man ett genetiskt anlag kan man behöva underhållsbehandling året om, säger hon.
Pityriasis versicolor
- Ger fjällande missfärgade utslag på huden. De orsakas av jästsvampen malassezia som finns naturligt i huden hos alla människor.
- Svampen kan växa till sig av svett, fukt, värme och trivs extra bra i fet hud.
- Utslagen kan vara rosavita, hudfärgade eller vita. De kan fjälla och klia hos vissa.
- Varken svampen malassezia eller pityriasis versicolor smittar.