Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Förkylningens 4 faser – och vad du kan göra åt dem

28 feb, 2018
Förkylningen har olika faser – och de kräver olika behandlingar.
Vet du att du att en förkylning kommer bryta ut när du får värk i musklerna – eller när du vaknar med halsont? Förkylningen har fyra faser vi oftast måste genomlida innan vi kan bli friska. Men med rätt metoder kan du lindra symtomen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förkylningar är vinterns eviga plåga. Ihop med influensan och vinterkräksjukan, förstås. Men en vanlig förkylning kan nästan vara värre – när du går runt och hostar och snörvlar i veckor och är tillräckligt sjuk för att avboka allt som är roligt, men tillräckligt frisk för att kämpa dig igenom alla måsten.

Förkylningens 4 faser

Vi har alla olika lätt för att bli smittade av förkylningsvirus. En del blir nästan aldrig förkylda, medan andra har ganska lätt för att bli drabbade. I snitt blir vi förkylda cirka två gånger per år.

– Men har du ett nedsatt immunförsvar, till exempel som följd av en annan sjukdom, har du lättare för att bli smittad och få symptom. Detsamma gäller om dina lungor av olika anledningar är påverkade, till exempel om du har astma eller KOL, säger Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Har du tänkt på att du brukar gå igenom vissa faser när du får en förkylning? Kanske dyker symptomen upp i samma ordning varje gång? Enligt Ynette Gustavsson finns det fyra faser de flesta går igenom vid en förkylning.

Annons

Läs också: Influensa eller förkylning – här är symtomen

Här beskriver vi de fyra faserna, och var du kan göra för att må bättre under varje steg av förkylningen.

Ofta sjuk så här års? Du är inte ensam…

Fas 1: Värk och feber

Feber är inte farligt eller skadligt, utan en del av kroppens naturliga försvar. Förkylningar som orsakas av virus är mycket vanliga och kan ge feber med hosta och snuva. Influensa är också vanligt, och ger ofta hög feber och värk i kroppen.

– Det finns receptfria läkemedel mot feber, som ibuprofen eller paracetamol som verkar febernedsättande. Vid influensa hjälper de även mot eventuell värk. Vilken febernedsättande medicin som passar just dig kan du alltid rådgöra om hos mina kollegor på apoteket. Tänk på att dricka mycket om du har feber och svettas, sen behöver kroppen vila, säger Ynette Gustavsson.

Annons

Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter!

Har du feber i som inte ger med sig efter fyra dagar eller om den börjar stiga igen, prata med din vårdcentral.

Tips: Håll koll på tempen med en bra febertermometer.

Fas 2: Halsont

Halsont, även kallat faryngit, får man när halsen blir inflammerad – ofta på grund av förkylningsvirus. Halsen känns irriterad eller svider. Det kan kännas besvärligt att svälja.

Läs också: 5 signaler på att din förkylning är något annat

– Halstabletter kan lena för halsen, det finns även de som verkar lite kylande och uppfriskande vilket kan ytterligare lindra en öm hals. Vissa värktabletter verkar antiinflammatoriskt och kan hjälpa till att ta ner svullnaden. Varma drycker kan även ge tillfällig lindring. Har du skrikit eller sjungit kan halstabletter vara skönt, men då gäller det framförallt att vila dina stämband.

Med enkla medel kan du hålla snuvan på avstånd!

Fas 3: Nästäppa och snuva

Rinnande näsa och nästäppa är de två vanligaste symtomen på förkylning. Näsans insida blir irriterad och inflammerad, då blir näsgången trång och täpps till lättare.

Annons

– För snabb lindring är nässpray effektivt. Den finns i flera varianter: Koksaltlösning sköljer rent från slem och tunnar ut det, andra som Otrivin eller Nezeril tar ner svullnaden. Det finns flera med oljor som hjälper mot torrhet på slemhinnan och andra finns även med uppfriskande mentol.

Läs också: Förkylning: 9 myter och sanningar

Det är viktigt att ta reda på vilken som är rätt för dig, från vilka åldrar de bör användas och vad som gäller för dig som är gravid.

Fas 4: Hosta

Hosta är kroppens naturliga reflex för att skydda lungorna och för att göra sig av med slem och partiklar. Man skiljer mellan icke-produktiv hosta (torrhosta) och produktiv hosta (slemhosta).

– Det är bra att dricka mycket, så att slemmet blir tunnare. Varm dryck kan lindra både hosta och halsont. Har du rethosta kan du behöva dämpa den med hostdämpande mediciner. Om du har hosta med segt slem kan du prova slemlösande mediciner.

Läs också: 7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

Vad kan man göra för att lindra förkylningen i stort?

– Det finns mycket information om att proppa i sig vitaminer, frukt och grönt, probiotika osv och det kan man såklart prova men om förkylningen redan har slagit till så är man lite sent ute. Då anser jag att det är bättre att vila, dricka vatten och ta hand om sig, förklarar Ynette.

Läs också: 3 ovanor som förlänger din förkylning

Foto: IBL

Annons