Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Läkare dömer ut populära metoder mot pms: De funkar inte

10 okt, 2016
Vilka metoder funkar mot pms - och vilka ska man undvika? Här finns svaret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många kvinnor lider av pms dagarna för mens, något som kan visa sig i form av oro, ångest, trötthet, hunger och sötsug. Vissa drabbas ännu hårdare – och lider då av så kallad pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Det finns många metoder – både medicinska och naturliga – som rekommenderas vid pms, men många av dem är verkningslösa, menar Inger Björn, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik.

Hon reder ut de olika metoderna i Svenska Dagbladet.

Funkar INTE, enligt Inger Björn:

Progesteronkräm: ”Det finns inte några kliniskt bevisade studier på att det hjälper”.

Jättenattljusolja, munkpeppar, B- och D-vitamin och magnesium: ”Munkpeppar används till brunstiga ston, det finns ingen bevisad effekt på vare sig det eller jättenattljusolja hos människor”.

Hormonspiral: Den klassiska Mirenaspiralen är ett fantastiskt bra preventivmedel som också har en bra effekt på rikliga menstruationer, men den hjälper inte mot pmds då kvinnorna har kvar sin ägglossning.”

Annons

Sterilisering: ”Ingen effekt. Det blockerar bara vägen för ägg och spermier. Det ingrepp som har effekt, men som bara används vid mycket svår pmds, är att man tar bort både äggstockar och livmoder.”

Kan funka:

Motion: ”Har en positiv effekt. Dels gör fysisk träning att kroppen utsöndrar endorfiner, ett hormon som kan lindra pmds.

P-piller: ”Två dubbelstudier visar att p-piller som innehåller drosperinon – ett lätt vätskedrivande gulkroppshormon kan ha positiv inverkan på pmds.”

Antidepressiv medicin: ”Escitalopram, som finns i den antidepressiva medicinen Premalex, är snäppet vassare än citalopram som tidigare användes.”

Vätskedrivande medel: ”Man har sett en liten signifikant effekt att det vätskedrivande ämnet spironolakton både kan minska svullnad i kroppen samt mildra humörsvängningar.”

Gonadotropinfrisättande hormon: Används med noggrannhet på de kvinnor som inte svarar på annan behandling

Källa: svd.se

Bild Thinkstock

Annons