Forskare: Ny metod kan upptäcka Alzheimer tidigare
Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. Bara i Sverige beräknas runt 100 000 personer vara drabbade, enligt Hjärnfonden.
I ett tidigt skede kan den drabbade få problem med minnet och ha en förändrad tidsuppfattning. Andra känner sig nedstämda och oföretagsamma.
Läs också: Demens hos unga – symptomen ska du inte ignorera
Men utifrån den forskning som finns på området vet vi också att det varierar när i livet symtomen debuterar. Den som insjuknar före 65 års ålder får ofta tidigt nedsatt rumsuppfattning och försämrat lokalsinne. Bland äldre patienter är nedsatt minne ett vanligare symptom.
Nu har forskare i Lund hittat en helt ny analysmetod som de tror kan underlätta diagnostiken. Metoden tros framförallt kunna hjälpa yngre patienter som i dagsläget har mycket svårt att få en korrekt diagnos.
Forskarna har studerat ett 60-tal Alzheimerpatienter vid Skånes universitetssjukhus, samt en kontrollgrupp på 30 friska personer, med en så kallad PET-kamera och ett särskilt spårämne.
Kan användas inom ett par år
När Alzheimers sjukdom slagit rot resulterar det i att proteinet tau, som finns i hjärnan, klumpar ihop sig och förstör nervcellernas transportvägar. Med hjälp av forskarnas nya avbildningsmetod kan detta avläsas på bild.
Läs också: 5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem
– De förändringar i hjärnans olika delar som vi kan se i bilderna stämmer logiskt överens med de symtom som patienterna får vid tidig respektive sen Alzheimerdebut, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.
Resultaten publiceras nyligen i tidskriften Brain. Oskar Hansson tror också att den nya metoden kan vara i kliniskt bruk och användas ute i vården inom några få år.
– Nu har vi ett verktyg som hjälper oss att identifiera och åskådliggöra olika subgrupper av Alzheimers sjukdom. Därmed underlättas också utvecklingen av läkemedel och behandlingar anpassade till olika former av Alzheimer, säger Michael Schöll, forskare vid Lunds och Göteborgs universitet.
Fakta: Tau och beta-amyloid
Tau-analys utgör ett nytillskott i Alzheimerforskningen. Tidigare har ett annat protein i hjärnan, beta-amyloid, studerats.
Båda analysmetoderna har sina begränsningar. Till exempel har tidigare studier visat att sambandet mellan de olika Alzheimersymtomen och förändringar i hjärnan inte går att visualisera med hjälp av beta-amyloidanalyser.
Läs också: Grönsakerna som föryngrar din hjärna – med hela 11 år!
För forskning kring Alzheimers tidigaste stadier samt dess förstadier har beta-amyloidstudier fördelar och kommer att vara viktiga, bedömer forskaren Oskar Hansson.
Källa: Lunds universitet
Artikeln publicerades först på Året Runt.