Forskaren: Många väljer att operera bort brösten
Annika Lindblom forskar i cancergenetik vid Karolinska institutet i Stockholm. Hon jobbar bland annat med att försöka hitta nya gener som ligger bakom bröstcancer, utöver de i dag två kända bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2.
Hur vanligt är det med ärftlig bröstcancer?
– Det är ganska vanligt. Jag skulle säga att ungefär en tredjedel av alla patienter har en nära släkting som också haft sjukdomen. Att man bär på någon av de så kallade bröstcancergenerna är däremot inte lika vanligt, de ligger bakom 12 procent av alla bröstcancerfall.
När kan man börja misstänka att man har ärftlig bröstcancer i släkten?
– Om en eller flera släktingar fått bröstcancer i tidig ålder, före 50, kan det handla om en ärftlig form.
Hur går man till väga för att undersöka om man bär på ärftlig bröstcancer?
– Via sin läkare kan man få en remiss till något av de sjukhus som gör cancergenetiska utredningar, i exempelvis Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala, Linköping eller Lund. Där gör man en kartläggning för att se hur utbredd sjukdomen är i släkten. Är det många som haft sjukdomen kan man göra ett gentest via ett blodprov för att se om det är någon av bröstcancergenerna som orsakar den höga risken i familjen.
Berätta om de två bröstcancergenerna.
– Det finns alltså två gener som är förknippade med en kraftigt ökad risk för bröstcancer, bröstcancergen 1, BRCA1, och bröstcancergen 2, BRCA2. Bär man på BRCA1 har man mellan 60 och 80 procents risk att utveckla bröstcancer någon gång i livet, medan BRCA2 ger en något lägre risk. Bär man på någon av dessa gener är det vanligt att man opererar bort brösten i förebyggande syfte.
Kan det finnas fler bröstcancergener som ännu inte är identifierade?
– Förut trodde man det, men nu börjar det kännas tveksamt. Under 20 års tid har man nämligen inte hittat något nytt. Det har dykt upp nya riskfaktorer men inga med samma höga risk som BRCA1 och 2. Men det återstår att se, vi fortsätter att leta.
Hur går en förebyggande bröstoperation till?
– En plastikkirurg tar bort all bröstvävnad och ersätter den med proteser. Riskerna är ungefär desamma som vid vilken operation som helst, att man kan få infektioner till exempel. En sak att tänka på inför en operation är att man inte kan garantera att brösten kommer att se helt perfekta ut, utan det beror helt på hur de läker.
Har det blivit vanligare med förebyggande bröstoperationer?
– Ja, det görs ju fler i dag än för 10 år sedan. Det beror nog mest på att det blivit vanligare att man utreder och hittar kvinnor med mutationer i BRCA-generna.
Kan man få bröstcancer fast man opererat bort brösten?
– Ja, men risken är liten. Jag har bara varit med om något enstaka fall. Eftersom bröstet inte är avgränsat till bara ett område utan sträcker sig in under armhålorna kan det finnas lite vävnad kvar efter operationen. I den vävnaden kan det uppstå cancer, men det är ovanligt. Man brukar säga att 95-98 procent av bröstet tas bort.
Vilket är alternativet om man ligger i riskgruppen men inte vill ta bort brösten?
– Då får man gå på mer regelbundna undersökningar, både mammografi, ultraljud och magnetröntgen för att hitta tidiga symtom på sjukdomen.
Har det blivit vanligare med bröstcancer i Sverige?
– Ja, den ökar hela tiden, vilket beror på att vi blir äldre och att fler fall upptäcks med hjälp av mammografi. Men det är faktiskt en reell ökning också, vilket kan bero på exempelvis hormonstörande ämnen i naturen. Däremot har vi en låg dödlighet, så det känns skönt.
Läs mer!
Betty, 28: Att ta bort brösten är det bästa jag gjort
AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock