Forskarnas vädjan: "Vi måste våga prata om inkontinens"
Ju äldre vi blir desto större är risken att drabbas för inkontinens. På ett vanligt ålderdomshem lider ungefär hälften av alla boende av urininkontinens.
Lagom till 2020 räknar USA med att hälsoproblemet kommer att kosta 80 miljarder dollar – ändå finns inget botemedel.
Läs också: Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn
Nu kräver tre forskare – Annika Wallin, docent i kognitionsvetenskap, Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik, och Wändi Bruine de Bruin vid University of Leeds – att frågan tas på större allvar. I en artikel i The Conversation efterlyser de en lösning.
Metoder mot urinläckage
De tre forskarna är en del av ett projekt som bland annat undersöker fenomenet. Trenden var tydlig, få pratar om problemet och det bedrivs lite forskning på området.
”Det är inte så svårt att förstå varför. Urininkontinens är pinsamt. Dessutom verkar det uppfattas som lågprioriterat: Åkomman är inte livshotande som vissa andra sjukdomar”, skriver forskarna i artikeln.
Läs också: Sätt stopp för inkontinens och urinläckage
Den forskning som ändå görs handlar oftare om mediciner och operationer, snarare än enkla rutiner. För många skulle schemalagda toalettbesök och träning av bäckenbottenmuskulaturen kunna ge en ökad livskvalitet. Problemet är att det i dag inte finns tillräcklig vägledning om hur man ska tillämpa metoderna i praktiken eller hur länge.
Bättre livskvalitet till miljontals
Forskarna efterlyser nu mer forskning på området. Det skulle kunna ge miljontals människor ett bättre liv, resonerar de.
”För att det ska hända måste dock människor börja prata om inkontinens. Vi får inte skämmas för en åkomma som många av oss kan komma att drabbas av vid någon tidpunkt i livet”, skriver de i artikeln.
Läs också: Inkontinens – ALLA kan drabbas
Eftersom Annika Wallin och Nils-Eric Sahlin är verksamma vid Lunds universitet finns artikeln även i en svensk version på universitetets hemsida!
Artikeln publicerades först på Året Runt.