Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Ny svensk forskning: Munskydd i tyg skyddar mot corona

04 aug, 2020
forskning: munskydd skyddar mot coronaviruset
Forskare vid Karolinska Institutet har kommit fram till att munskydd i vissa tyger kan skydda en del mot coronaviruset.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Forskare vid KI har kommit fram till att munskydd som är gjorda i bland annat flanell och i bomull skyddar mot virus. Tillsammans med forskare i andra länder har de nu gjort en studie som visar att de faktiskt också funkar mot coronaviruset.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna rekommenderar nu munskydd

Bevisen anser han vara mer än tillräckliga för att forskarna nu ska rekommendera att vi använder munskydd.

Forskarna har gått igenom 25 artiklar som jämförde hur olika typer av tyger i munskydd filtrar luften. Bilden de fick är att vissa munskydd ger en betydande minskning av spridningen av partiklar. Och minskar mängden partiklar som andas in.

Annons

De tyger som ska skydda bäst är muslin, bomull och flanell. Och de ska helst vara i tre till fyra lager. Vissa av dessa munskydd visade sig skydda lika bra som medicinska munskydd.

– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet.

Även enstaka lager lär ska skydda en del, men inte i samma utsträckning.

Resultaten går i linje med WHO:s rekommendationer

– Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

Forskargruppen rekommenderade att allmänheten skulle bära ansiktsmask redan i maj, men de är också noga med att påpeka hur viktigt det är med att fortsätta hålla god handhygien, social distansering och att desinificera allmänna ytor.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nya forskningen så här:

– Det har inte fungerat speciellt bra i många länder, där man redan haft munskyddsregler på plats. Där har man nu ett ökande antal fall, säger han till Aftonbladet.

Källa: KI Foto: TT

LÄS MER:

Coronas nästa fas: Nu ökar risken för klustersmitta

WHO:s nya besked: Här ska allmänheten använda munskydd

Michael Mosley: Min son fick corona – så undvek jag smittan

Annons