Forskning: Så mycket skyddar vaccinen mot deltavarianten
Deltavarianten är en mutation av covid-19 som tidigare kallades för den indiska varianten. Alfavarianten är den mutation som tidigare kallades för den brittiska varianten.
Nu indikerar två studier att vaccinen vi har verkar fungera sämre mot deltavarianten jämfört med alfavarianten, även efter två doser. Skyddet anses dock fortfarande vara högt. Men en tredje dos coronavaccin kommer förmodligen att bli aktuellt.
Se också – detta gäller för nya mutationen lambdavarianten.
Den ena studien publicerades i The Lancet. Den andra är i form av en analys gjord av engelska folkhälsomyndigheten, Public Health England. Denna är ännu inte vetenskapligt granskad.
Pfizer vaccinet mot deltavarianten och alfavarianten
När det gäller att förebygga infektion visar den skotska studien i The Lancet att Pfizer-vaccinets effektivitet efter två doser är 92 procent mot alfavarianten och 79 procent mot deltavarianten.
Den engelska analysen ger positivare besked. Enligt den är effektiviteten av Pfizer-vaccinet 94 procent mot alfavarianten och 88 procent mot deltavarianten.
Se också – hit vill vi resa och här härjar deltavarianten.
Om man istället tittar på risken att bli svårt sjuk av de olika varianterna när man är vaccinerad så säger den första studien inte så mycket eftersom underlaget är litet.
Analysen indikerar dock att två doser av Pfizer-vaccinet ger 95 procents effektivitet mot alfavarianten och 96 procents effektivitet mot deltavarianten när det gäller sjukhusinläggning.
Astra Zeneca vaccinet mot deltavarianten och alfavarianten
När det gäller att förebygga infektion visar den skotska studien i The Lancet att Astra Zeneca-vaccinets effektivitet efter två doser är 73 procent mot alfavarianten och 60 procent mot deltavarianten.
Den engelska analysen ger även här positivare besked. Enligt den är effektiviteten av Astra Zeneca-vaccinet 74 procent mot alfavarianten och 67 procent mot deltavarianten.
Om man istället tittar på risken att bli svårt sjuk av de olika varianterna när man är vaccinerad så säger den första studien inte så mycket eftersom underlaget är litet.
Analysen indikerar dock att två doser av Astra Zeneca-vaccinet ger 86 procents effektivitet mot alfavarianten och 92 procents effektivitet mot deltavarianten när det gäller sjukhusinläggning.
Se också – vaccinerna är effektiva mot deltavarianten – men inte så länge.
Moderna vaccinet mot deltavarianten och alfavarianten
När det gäller hur Moderna-vaccinet står sig i frågan så har detta inte undersökts i de två studierna. Däremot bygger Moderna-vaccinet på samma teknik som Pfizer-vaccinet och har av experter beskrivits som i allmänhet likvärdigt.
Högre sjuklighet bland ovaccinerade
I den skotska studien framgår att det nästan bara är ovaccinerade som har smittats av deltavarianten. Man ser där även att risken fördubblas att hamna på sjukhus om man smittas av deltavarianten jämfört med alfavarianten.
Men underlaget för dessa slutsater är litet och man kan ännu inte dra för höga växlar på att det verkligen är så.
Vad innebär vaccinens effektivitet?
När man pratar om att vaccinen ger 60-79 procents effektivitet mot deltavarianten så handlar det inte om att man som individ har ett visst skydd eller löper en viss risk att drabbas. Den personliga risken kan alltid vara högre eller lägre.
Det går inte heller att enkelt applicera på befolkningsnivå utan det är snarare en siffra som jämför hur det hade sett ut om vi alla är ovaccinerade med hur det hade sett ut om alla var vaccinerade.
Se också – nej, du får inte större bröst av coronavaccin.
Om vi tar 79 procents effektivitet som exempel och låtsas att vi har 1 000 smittofall per miljon i en icke-vaccinerad befolkning. Då hade motsvarigheten blivit 210 fall per miljon i en fullvaccinerad befolkning.
Andelen smittade blir då 0,1 procent av befolkningen i första fallet och 0,021 procent av befolkningen i det andra.
Nu har också coronavarianten My upptäckts i Sverige.
Källa: Aftonbladet
Foto: TT