Glömmer du saker hela tiden? Det här kan vara anledningen
Glömmer du vad du håller på med – samtidigt som du håller på med det? Är du värdelös på namn och skriver in ”lunch” som påminnelse i telefonen varje dag? Nej, det behöver inte vara något så allvarligt som demens eller alzheimers sjukdom, men det kan ändå vara något som stör din hjärna från att fungera som den borde. Här listar vi, med hjälp av sajten Prevention, några saker som kan ligga bakom din glömska.
Läs också: Glöm inte träningen – det är bra för ditt minne
Mediciner
Den första och största boven bakom dåligt minne kan vara medicinerna du äter. Många läkemedel har försämrat minne som bieffekt. Några typer som du särskilt ska vara misstänksam mot är smärtstillande, antihistaminer, antidepressiva, magmediciner, läkemedel för muskelspasmer och blodtrycksmediciner.
Fråga din läkare vad dina mediciner har för effekt på ditt minne.
Depression
När du är på en dålig plats mentalt har du svårt att riktigt se vad du har framför dig, vilket gör det ännu svårare att sedan minnas vad det var. Forskning har också visat att hjärnan påverkas av depression till den grad att delar av hjärna kan omformas eller krympa. Då främst delarna som styr just minne, tal, tankeförmåga, fokus och problemlösning.
Stress
När du stressar är hjärnan för upptagen för att lagra minnen, ens på väldigt kort sikt. Du kan till och med ha svårt att hänga med i ett samtal för att din hjärna är inne på ett oroligt spår. Och allvarlig, kronisk stress är förstås ännu värre eftersom stress får oss att tillverka hormon som kortisol som kan vara skadligt för hjärnan om exponeringen är långvarig.
Det kan räcka med det vardagliga livspusslet för att ditt minne ska påverkas negativt, när du kanske måste ha koll på flera saker samtidigt, sitter uppe sent, hoppar träningen och köper snabbmat på vägen hem.
Utmattning
Bara för att du har tillräckligt många timmar i sängen betyder det inte att du är utvilad. Forskning visar att personer som får mindre tid i djupsömn har större problem med minnet. Fördelen är att det kan räcka med en power nap för att gottgöra det – så lite som sex minuters sömn kan räcka!
Känner du dig aldrig riktigt utvilad kan det dock vara läge att tala med en läkare. Du kanske har ett annat, sömnrelaterat problem, som sömnapné, som stör din sömn.
Alkohol
”Minnesluckor” är ett begrepp som alltför många av oss vet vad det är. Särskilt när den kommer efter en väldigt blöt kväll. Men visste du att alkohol i stora mängder även kan göra dig glömsk när du är nykter? Forskning visar att en del i detox-delen efter ett alkoholmissbruk tillfälligt kan göra minnet sämre. Och för långvariga alkoholister kan minnet vara förstört för alla framtid, även om de flesta blir bättre efter någonstans mellan en vecka och tio månader.
Kronisk sjukdom
Alla hälsoåkommor som rubbar hjärnans blodtillförsel kan orsaka minnesstörningar. Exempel på sådana är diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och kolesterol. Har du problem med sköldkörteln, levern eller njurarna kan det också märkas på minnet.
En vanlig orsak till luddigt minne kan även vara brist på vitamin B12 – be din läkare kolla.
Så enkelt tränar du ditt minne
Läs också: Så enkelt tränar du ditt minne