Guide: Slipp värk och smärta - utan medicin
Vi tar mer värktabletter än någonsin. Men de kan ge biverkningar – och mer värk, särskilt hos kvinnor. Här är guiden som ger dig de bästa alternativa medlen och metoderna som ger smärtlindring.
Det gör terapeuten
Nervstimulering: TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, används bland annat vid reumatisk smärta, nervskador och förlossningssmärta. Vissa typer av sår och illamående kan också behandlas med TENS. Elektroder fästs på huden över den smärtande kroppsdelen och en svag elektrisk ström stimulerar kroppens eget smärtlindringssystem. Metoden har länge använts i vården men finns också i form av antismärtpennor som säljs i hälsobutiker och på internet.
Stötvågsbehandling: Ges av ortopeder och naprapater för att behandla kronisk smärta i leder, senor och muskler. Tennisarmbåge, hälsporre och besvär i axlar och knän är några skador som kan behandlas med metoden, som går ut på att tryckvågor stimulerar kroppens läkningssystem och ökar blodcirkulationen och näringstillförseln.
Laser: Behandling med terapeutisk laser kan lindra lokal inflammatorisk värk som nackspärr och tennisarmbåge. En australiensisk studie visar att chansen till smärtlindring vid nacksmärta är fyra gånger större med laser än med placebo. Enligt studien kan laser hålla smärtan borta i upp till 22 veckor. Varför laser fungerar vid smärta är ännu inte klarlagt, men det kan bero på att laserstrålarna som tränger ner i vävnaden minskar inflammation och utmattning i musklerna.
Akupunktur och akupressur: Att sticka tunna sterila nålar i kroppens akupunkturpunkter ökar produktionen av endorfiner som är kroppens eget smärtstillande ämne. Även akupressur, att trycka på punkterna, kan vara effektivt. I sjukvården används akupunktur och akupressur för behandling av muskelsmärtor, värk i nacke och rygg, migrän och nervsmärtor.
Naprapati: Behandlar orsaken till smärtan genom att massera, töja eller sträcka muskler och leder. Används ofta mot värk i rygg, nacke och axlar. En ny undersökning från Karolinska institutet visar att naprapati är mer effektivt mot rygg- och nacksmärtor än fysisk aktivitet och smärtbehandling hos läkare. Chansen att smärtan minskade var 30 procent större hos dem som behandlades av naprapat.
Massage: Ökar blodcirkulationen och löser upp spänningar. Det finns det många olika massagemetoder för smärtlindring. I flera studier har massage visat sig effektiv mot bland annat migrän och spänningshuvudvärk. Den amerikanska forskaren Candace Pert har kunnat visa att kroppens egna smärtlindrande hormoner frisätts vid kroppsberöring, som massage. Personer som har fibromyalgi med kronisk smärta kan bli hjälpta av mjuk avslappnande massage.
Mentala metoder
Meditation: Kan lindra smärta, framför allt vid muskelspänningar. Meditation tar inte bort smärtan, men en studie från universitetet i Manchester i England visar att personer som mediterat länge upplever smärtan som mindre obehaglig. Det kan bero på att man minskar de negativa förväntningarna på att något kommer att göra ont. Forskning visar också att meditation kan hjälpa mot depression, som ofta gör att kronisk smärta förvärras.
Hypnos: Hypnos kan lindra både kronisk och akut smärta, och används också vid förlossningssmärta. Att lära sig att själv kontrollera sin smärta med självhypnos är en metod som förekommer på vissa smärtkliniker. Det det finns även cd-skivor med instruktioner för hur man lär sig hypnos.
KBT: Kognitiv beteendeterapi tar inte bort värk och smärta, men studier visar att KBT kan öka förmågan att bemästra långvarig smärta och lära sig leva med den.
Natur- & växtbaserade läkemedel
Följande natur- och växtbaserade läkemedel är godkända av Läkemedelsverket och finns listade i svenska ”läkemedelsbibeln” Fass. De är receptfria och kan köpas på apotek, i hälsobutiker och vissa även i dagligvaruhandeln.
Djävulsklo: Roten från den afrikanska örten djävulsklo, harpago, har länge använts mot bland annat mensvärk och magsår. I dag används den för att lindra ledbesvär. Enligt en brittisk studie är roten lika effektiv vid akut ryggvärk som starka smärtstillande läkemedel. Finns i: Helaflex, ett traditionellt växtbaserat läkemedel i tablettform som lindrar smärta och stelhet vid artros. Säljs både på apotek och i dagligvaruhandeln.
Omega-3: Omega-3 är samlingsnamnet på de livsnödvändiga fettsyror som finns i fet fisk och växter som linfrö och raps. Omega-3 från fet fisk innehåller fettsyrorna EPA och DHA, som bland annat är inflammationshämmande. Studier visar att omega-3 kan vara effektiv som smärtlindrare vid ledgångsreumatism. Enligt vissa studier kan omega-3 också hjälpa vid mensvärk. Finns i: Kapslarna i naturläkemedlen Pikasol Forte och Eskimo-3 innehåller stora mängder av de nyttiga fettsyrorna. Eskimo-3 finns även i flytande form. Säljs både på apotek och i dagligvaruhandeln.
Vallört: Ett växtbaserat läkemedel på vallört som används för lindring av lätt till måttlig lokal smärta vid lättare ledskador. Finns i: Flexagil kräm
Crèmer: Det finns många receptfria crèmer och geler med olika verksamma ämnen som lindrar tillfällig värk i muskler och leder. Tigerbalsam Röd, Soft eller Vit har länge använts mot stela muskler och leder, och är godkänt av Läkemedelsverket mot tillfälliga muskelsmärtor.
Kosttillskott
Har inte kontrollerats eller registrerats av Läkemedelsverket utan omfattas endast av livsmedelslagstiftningen. Säljs i hälsobutiker och på vissa apotek.
Ingefära: Ingefärans välsmakande rot innehåller smärtstillande ämnen som har antiinflammatorisk effekt och lindrar värk vid artros och reumatism. Enligt en dansk studie kan ingefära också hjälpa vid migrän. Finns i: Kapslarna Zinaxin och Glucofärin som används för att behålla smidigheten i lederna. Zinaxin finns också som ett kylande liniment vid smärta vid exempelvis idrottsskador.
Gurkmeja: Örten gurkmeja har en lång tradition inom indisk folkmedicin där den används för att lindra smärta och hämma inflammation. Flera studier visar att den kraftiga antioxidanten är inflammationshämmande och att artros i knäna kan lindras med hjälp av örten. Finns i: Kapslarna Arosan och Fortodol S samt i tabletterna Fortomax. Fortodol uppmärksammades för drygt ett år sedan då ett förbjudet läkemedel som kunde ge leverskador upptäcktes i produkten. Efter detta flyttades tillverkningen från USA till Sverige och kontrollen skärptes.
Nypon: Nypon är rika på C-vitamin och har i flera studier visat sig kunna lindra smärta och öka rörligheten, särskilt vid artros. Finns i: LitoMove kapslar eller pulver som görs på ekologiskt odlade svenska och danska strandnypon och innehåller det antiinflammatoriska ämnet gopo, som enligt nordiska studier minskar nedbrytningen och ökar uppbyggandet av brosk. Nypon finns också i Nypozin- tabletter.
Grönläppad mussla: Utanför Nya Zeelands kust odlas den grönläppade musslan som är rik på omega-3 och lindrar olika typer av ledbesvär. Detta bekräftas av flera studier på personer med artros. Finns i: Extrakt från musslan finns i kapslarna Lyprinol, och kombinerat med glukosamin och kondroitin i kapslarna Glycomega.
Pil och sälg: Bark och blad från pil och sälg innehåller ett ämne som i kroppen omvandlas till salicylsyra, samma ämne som är den aktiva substansen ibland annat Treo och Magnecyl. Finns i: Te som kokas på pilbark och pilblad har traditionellt använts vid huvudvärk och migrän.
ASU: ASU, Avocado Soybean Unsaponifiables, är en olja som utvinns ur avokado och sojabönor. En fransk studie av personer med knä- och höftledsartros är en av flera undersökningar som visar att oljan lindrar smärta och förbättrar rörligheten i lederna. Finns i: Bland annat i Avosol kapslar.
Hyaluronsyra: Det kroppsegna saltet hyaluronsyra ”smörjer” lederna och används för smärtlindring vid artros. Ämnet utvinns ur tuppkammar men kan även framställas på syntetisk väg. Syran ges ofta med injektion. Finns i: Nutrilenk active i kapselform, som dock inte studerats vetenskapligt.
Keratin: Det kroppsegna proteinet keratin bygger upp brosk i lederna och används mot smärta vid artros och kan enligt vissa studier ha en antiinflammatorisk effekt. Finns i: Tabletterna Cynatine FLX innehåller keratin som framställs av ull från nyzeeländska får.
Kondroitin: Flera studier visar att kondroitin, som ingår i människors broskvävnad, lindrar både smärta och inflammation vid artros. Finns i: Kondroitin finns i kapslarna Arosan och kombinerat med nypon i tabletterna Nypozin.
Pröva själv hemma!
Avslappning: När man får ont i musklerna spänner man ofta musklerna ännu mer, vilket leder till ännu mer smärta. Då kan det hjälpa att lugna ner andning och puls med avslappning. Man kan ta hjälp av cd-skivor och det finns även hemsidor med förslag på avslappningsövningar.
Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet har bevisad effekt mot bland annat migrän och smärta i rygg och nacke. Vilken motionsform man väljer spelar mindre roll, men framför allt har konditionsträning visat sig effektivt som smärtlindring. Många läkare skriver också i dag ut recept på fysisk aktivitet, FaR, speciellt anpassad efter patientens diagnos.
Värme: Värmekudde, värmedyna eller varmvattenflaska är ett gammalt knep som lindrar smärta tillfälligt vid mensvärk eller magont. Värmen bör vara över 40 grader för att blockera smärtreceptorerna i kroppen, har brittiska forskare konstaterat.
Kyla: Precis som värme blockerar kyla kroppens smärtreceptorer. En kylklamp eller isbitar i en handduk kan därför användas vid tillfällig värk som exempelvis vid stukningar.
Källor: FASS, FYSS, Vårdguiden, Sjukvårdsupplysningen, Sveriges Fibromyalgiförbund, www.ortapoteket.se, www.naturmedel.org, Dagens Medicin, netdoktor.se, www.kroppscompagniet.se m fl.
Av: Elsa Larsson
Bild: Thinkstock