Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Gynekologen: Kvinnor ska inte behöva ha ont i underlivet!

14 okt, 2021
kvinna med smärta i underlivet
Att ha ont i underlivet eller lida av svåra humörsvängningar vid mens är inte normala kvinnobesvär som man ska acceptera. Det menar gynekologen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Gynekologen vill bryta tabut kring kvinnosjukdomar: "Var stolt över din vagina"Brand logo
TV: Gynekologen vill bryta tabut kring kvinnosjukdomar: "Var stolt över din vagina"

”Det ska göra ont att ha mens”. ”Så är det att vara kvinna”. ”Det är normalt att sex gör ont ibland”. Det är bara några exempel på vad kvinnor kan få höra när de söker hjälp för PCOS, endometrios, PMS och vestibulit – fyra mycket vanliga sjukdomar som hundratusentals kvinnor i Sverige lider av.

Elisabeth Rosén, läkare specialiserad inom gynekologi och obstetrik på Kry.se, menar att den här gamla jargongen om typiska ”kvinnokrämpor” leder till att många kvinnor lider i onödan och inte vågar söka hjälp.

Så många lider av PCOS

– Ingen kvinna ska behöva stå ut med att må dåligt halva månaden, ha ont när man kissar eller har sex, läcka urin eller avföring eller ha en återkommande oregelbunden mens utan förklaring, säger hon.

Annons

När det gäller PCOS, polycystisk ovariesyndrom, räknar man med att cirka 10 procent av alla kvinnor är drabbade. Ungefär lika många lider av endometrios eller vestibulit. PMS, premenstruellt syndrom, drabbar runt 70 procent av alla kvinnor i någon form.

Varför kvinnor drabbas av de här sjukdomarna vet man inte säkert ännu. Men trots det kan man få hjälp:

– Vi kanske inte kan bota, men vi kan alltid lindra och stötta. Man kan alltid må bättre. Upplever man själv att man har ett problem ska man absolut söka hjälp. Då är det inte något som är ”normalt” bara för att man är kvinna.

En förklaring till att kunskapen om kvinnors gynekologiska hälsa är så eftersatt är att forskningen länge har utgått från manskroppen.

– Man har inte lagt tillräckligt med resurser på att forska om sjukdomar som bara drabbar kvinnor.

Här är de kvinnliga könshormonerna

Våra kroppar är dessutom mer komplexa än mäns. Kvinnor har tre olika könshormoner: östrogen, progesteron och testosteron. De påverkar många olika funktioner i kroppen och de svänger upp och ner i samband med ägglossning, graviditet och klimakterium – svängningar som alltså män slipper.

Annons

– Våra könshormoner påverkar hela kroppen på ett helt annat sätt än hos män. Det gör också att vi behöver mer ”service”, säger Elisabeth Rosén.

Kvinnor är alltså varken gnälligare eller mer vårdkrävande än män, däremot mer avancerade. På samma sätt som ett flygplan kräver mer service än en cykel, är det svårare att serva kvinnokroppen.

– Det positiva är att de här tillstånden nu är mer erkända inom vården. Vi är klokare idag och vet mer, men det tar tid att komma i kapp helt, säger Elisabeth Rosén.

Den som har endometrios i Sverige får inte den bästa vården, menar flera experter som P4 varit i kontakt med.

Hon tycker inte att någon ska acceptera att behöva leva med besvär som är så jobbiga att de påverkar vardagen.

– Men tyvärr får man ofta stå på sig för att få rätt hjälp.

Ett tips är att skriva en egenremiss till en gynekolog som är specialist istället. Då slipper man gå omvägen via sin husläkare. Du hittar mer information om hur du gör om du söker på ”Egen vårdbegäran" hos din vårdgivare.

Foto: TT

TV: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
TV: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem
Annons