Håll igen på fibrerna - för magens skull
Vi äter fibrer som aldrig förr. Samtidigt får allt fler magknip och gaser. Och det är ingen slump: För mycket fibrer kan irritera magen.
Fibrer finns naturligt i frukt och grönt, men tillsätts också i allt fler livsmedel. För vi har lärt oss att ju mer fibrer vi äter, desto bättre är det för hälsan. Men det är en sanning med modifikation:
– Det finns inga bevis för att fibrer i stora mängder är bra för mage och tarm, säger mag- och tarmläkaren Kristina Zachrisson på Täby Närsjukhus.
Hon menar att fiberfrossandet har gått över styr och att det inte finns någon medicinsk anledning att proppa sig full med fullkornsprodukter och fiberberikad mat.
– Det räcker gott och väl med de fibrer vi får i oss via frukt och grönt.
Fibrer behövs av de celler och bakterier som finns i mage och tarm. Problemet är att vår mag-tarmkanal inte är uppbyggd för de stora mängder fibrer vi äter i dag i form av diverse fullkornsprodukter.
– Egentligen behöver vi inte de fibrer som finns i sädesslag för att överleva, säger Kristina Zachrisson.
En del av fibrerna bryts ner genom jäsning i tarmen. Hos vissa av oss bildas det gaser vid nedbrytningen och det kan reta tarmen. Därför kan personer med mag-tarmproblem som IBS och ballongmage må bättre av att ta bort fullkorn och fiberberikade produkter helt ur sin kost.
– Prova att utesluta fullkornsprodukter under en månad och se om magen blir bättre. Blir den det, tillhör du sannolikt de cirka 25 procent som mår sämre av att äta fullkorn, frön och fiberberikad mat.
Ett annat vanligt misstag är att försöka få i gång en trög mage genom att äta stora mängder fibrer.
– Istället riskerar man bara att bli ännu mer förstoppad, säger Kristina Zachrisson.
Att frossa i fibrer är också ett populärt sätt att hålla vikten, inte minst för att de sägs ge längre mättnadskänsla utan att tillföra kalorier. Men tvärtemot vad man tidigare trott är fibrer inte kalorifria. Hittills har man menat att fibrerna passerar tarmsystemet utan att kroppen tar upp någon energi från dem.
Nu har det visat sig att vi faktiskt kan ta upp energi från fibrer när de hamnar i tjocktarmen. Enligt nya rön ger de minst 2 kalorier per gram. Vissa experter menar dock att det är betydligt mer än så. Förra året beslutade Livsmedelsverket därför att livsmedel med kostfiber ska deklareras med ett högre energivärde än idag.
Få full fiberkoll!
Fibrer är kolhydrater som finns i vegetabiliska livsmedel, till exempel baljväxter, frukt, grönsaker och olika sädesslag.
Fibrer delas in i vattenlösliga och olösliga. De vattenlösliga fibrerna finns framför allt i frukt, grönsaker och havre. Olösliga fibrer finns bland annat i spannmål.
Det är främst de vattenlösliga fibrerna som tillskrivs olika hälsoeffekter. Fiberberikade produkter innehåller dock sällan vattenlösliga fibrer utan olösliga fibrer som cellulosa och vetekli, som inte anses ha samma hälsoeffekter.
Rekommenderat dagligt intag är cirka 25 gram.
Källa: Livsmedelsverket
Av: Vivvi Alström
Bild: Thinkstock