Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Hallux valgus – sned stortå: Så vet du om operation behövs

26 mar, 2023
Ett par fötter med hallux valgus och kirurgen Jouko Kivioja
Hallux valgus kan vara väldigt smärtsamt för den som drabbas och kan i värsta fall försämra livskvaliteten märkbart.
Men problemen kan förebyggas och lindras – dessutom går det att operera bort.
- Hallux valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är vanligare hos kvinnor än män, säger Jouko Kivioja, specialist i ortopedi och fotkirurgi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kanske inte tänker så mycket på dina fötter, men de är avancerat uppbyggda med ben, leder och muskler. Hallux valgus, som innebär att stortån har blivit sned, är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna. Men vad kan man göra om man har drabbats av hallux valgus? Vad beror felställningen på? Och när är det aktuellt med operation? MåBra har pratat med Jouko Kivioja, specialist i ortopedi och fotkirurgi, som berättar mer.

Skorna som är sämst för dina fötterBrand logo
Skorna som är sämst för dina fötter

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus betyder just ”snedställd stortå” och innebär att stortån är sned och vinklar sig mot de andra tårna. Det kan leda till att det bildas en knöl på sidan av stortåns grundled. Knölen gör ont och det kan vara svårt att hitta skor som passar fötterna. Personer med hallux valgus kan också uppleva smärta när de promenerar och tränar.

Annons

– Hallux valgus är inte bara att man har en synlig knöl, utan felställningen har stora konsekvenser och man har ont. Det påverkar livskvaliteten om du har ont och inte kan gå och idrotta och vara aktiv. Hallux valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är vanligare hos kvinnor än män, säger Jouko Kivioja.

Vanliga symtom vid hallux valgus:

  • Rodnad eller hudirritation på insidan av stortån på grund av tryck mot skon.
  • Smärta av vissa typer av skor och svårt att kunna hitta passande skor.
  • Smärta när man går barfota eller med bekväma skor.
  • Ibland hudförhårdnader under främre delen av foten.
  • Hammartå, oftast brukar andratån (pektån) vara krökt.
  • Domningar i foten.

Vad beror hallux valgus på?

Jouko Kivioja berättar att man inte riktigt vet orsaken till hallux valgus, men ärftlighet verkar spela roll. Har man hallux valgus i släkten så är det större risk att drabbas. Plattfothet och reumatism är andra bidragande orsaker. Trånga och smala skor kan också leda till att stortån blir snedställd, även om inte alla som använder trånga skor drabbas.

– Det är väl det, att foten inte är till för att stoppas in i en sko. Då använder man inte musklerna på rätt sätt, speciellt om man har klack och man tvingar foten in i en viss ställning. Man förtvinar funktionerna. Du ska kunna vrida ut stortån, ungefär som du vrider ut tummen men de flesta kan inte vrida stortån på det sättet för att muskeln är så svag. Att gå barfota gör att du tränar musklerna i foten, säger han.

Annons

Kan man träna bort hallux valgus?

– Det finns ingen evidens på att man kan träna bort felställningen, men det är visat att träning är bra för leden och musklerna, säger Jouko Kivioja

Jouko Kivioja MD PhD
.

Yrke: Specialist i ortopedi och fotkirurgi och verksamhetschef på Arcademy/Aleris som ligger på Sophiahemmet i Stockholm.

Kan man lindra symtomen på något sätt när man väl fått hallux valgus?

– Det går att lindra symptomen genom att skydda knölen vid utsidan av stortåns grundled med bekväma skor och eventuellt silikon plåster och ortoser.

När ska man operera hallux valgus?

Innan en operation bör man prova att skydda knölen vid stortåns grundled med bekväma skor och tåseparerare (ortoser). Om man trots det har besvär och ont så kan det bli aktuellt med operation. Det är en läkare som gör bedömningen om operation är en lämplig behandling.

– Genom att operera och då rätta till hallux valgus felställningen så kan man rädda stortåleden innan det utvecklas artros i dem och patienten hamnar i en mycket värre situation, plus att man slipper smärtan.

Annons

Läkarens 3 tips för att minska risken för hallux valgus

  1. Använd bekväma mjuka skor som är tillräckligt breda för att rymma framfoten.
  2. Gå barfota när du är hemma.
  3. Använd musklerna i fötterna och träna dem, du kan exempelvis göra tåhävningar.

Så går en hallux valgus operation till

Jouko Kivioja, som är en erfaren kirurg, berättar att en hallux valgus operation oftast görs under narkos. Ingreppet är ett så kallat dagkirurgiskt ingrepp, och man kan gå hem under samma dag.

– Under själva operationen tas den framträdande knölen på sidan av stortån bort. Stortån rätas upp genom att benet delas och därefter fixeras med en skruv. Sedan utförs mjukdelskirurgi, alltså reparation av kapseln som har blivit utsträckt. Själva ingreppet tar 20–40 minuter och efter det förses foten med ett bandage, berättar han.

En operation på Sophiahemmet
En hallux valgus operation görs ofta under narkos.

Efter operationen: Så lång är sjukskrivningen

Under operationen bedövas foten och den kan sitta i 8 till 24 timmar. När bedövningen släpper kan man behöva äta smärtstillande på grund av smärta. Foten ska också hållas högt så mycket som möjligt för att motverka svullnad. Efter ungefär två-tre veckor så ska stygnen tas bort. Det är viktigt att hålla förbandet torrt och rent för blir det blött kan det leda till en infektion.

Annons

Tre veckor efter ingreppet är det dags för ett återbesök för att se att allt ser bra ut och ta bort bandage och stygn. Sedan får foten ett lättare förband som ska vara på under två-tre veckor till. Sex veckor efter operationen röntgas foten och följs upp med ett läkarbesök. Patienten är oftast sjukskriven i sex veckor.

– Resultatet efter en operation är goda i de flesta fallen, säger Jouko Kivioja.

5 vanliga fotbesvär - så behandlar du dem

1. Hälsporre

Om du har hälsporre gör det ont under hälen när du går eller står upp. Värken brukar försvinna när du har gått en stund.

Så lindrar du besvären: Genom fysioterapi, medicinering med smärtstillande, personligt utformade skoinlägg, kortisonspruta eller operation.

2. Förhårdnader och liktornar

Kan uppkomma på foten om du använder skor som trycker. Liktornar kan göra mycket ont.

Så lindrar du besvären: Använd bra skor, minska trycket på området där du har besvär och se till att mjuka upp huden med hudkräm eller fotbad.

3. Fotvårtor

Vårtor orsakas av virus och är en upphöjd förändring i huden. Vårtor försvinner oftast av sig själv, men det kan ta tid.

Så lindrar du besvären: Använd vårtmedel eller avlastande plåster.

4. Fotsvamp

Om du har fotsvamp flagnar huden mellan tårna. Det kan klia och svida och uppstå sprickor i huden.

Så lindrar du besvären: Med receptfria läkemedel och om det kliar fotsvampmedel med hydrokortison.

5. Mortons sjukdom

Om du har Mortons sjukdom innebär det att du har mycket ont i främre delen av foten. Det kan kännas brännande. Anledningen till smärtan är att en nerv klämts mellan två av framfotens ben.

Så lindrar du besvären: Använd bra skor, skoinlägg, kortisonspruta eller operation.

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: Pia Hultkrantz

Annons