Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Halsfluss och a-streptokocker: Var uppmärksam på detta

20 mar, 2023
En pojke som gapar och läkaren Sara Banegas.

Just nu är det många som insjuknar i halsfluss – både vuxna och barn. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten larmat om att ovanligt många har smittats av invasiva a-streptockocker och att människor dött. Men det betyder inte att man behöver vara rädd för en vanlig halsfluss.
– Man behöver inte vara orolig, men kan vara uppmärksam på allvarliga symptom, säger läkaren Sara Banegas.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ont i halsen, svårt att svälja och feber - det är några symtom på halsfluss. Det är en vanlig infektion som antingen orsakas av virus eller bakterier och som ökar på vintern. Om du drabbats just nu är du inte ensam.

– Det är högsäsong för streptokocker och halsfluss nu. Då det också är ganska smittsamt är det vanligt att det kan bli utbrott inom familjen och på förskolor, säger Hanna Brännlund, specialist i allmänmedicin.

Jämfört med pandemiåren är det många som smittats denna vinter.

– Under pandemin så var det generellt väldigt lite infektioner på grund av låg smittspridning då alla höll sig hemma när de hade symtom samt att vi var duktiga på att tvätta händer och undvika folksamlingar Jag skrev inte ett enda penicillinrecept under ett år när pandemin var som värst, till skillnad från nu när jag skriver penicillin flera gånger per vecka. Jag tror att det sannolikt nu återgått till att vara som innan pandemin med smittspridning och infektioner, säger Hanna Brännlund.

5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer



Ovanligt många har smittats av a-streptokocker i Sverige

Den senaste tiden har Folkhälsomyndigheten larmat om att ovanligt många smittats av de så kallade ivasiva a-streptokocker i Sverige i år, något som bland annat SVT rapporterat om. De senaste månader har tio personer, varav två barn, dött av att invasiva a-streptokockerna kommit in i blodet.

Annons

Det vanliga är att a-streptokocker orsakar halsfluss, scharlakansfeber och andra mindre allvarliga sjukdomar. Men i vissa fall kan de gå ut i blodet och bli invasiva.

– Man kan bli svårt sjuk av invasiva a-streptokocker, bland annat kan man drabbas av sepsis (blodförgiftning), som snabbt kan bli livshotande. Därför bör man vara vaksam på symtomen, säger statsepidemiolog Anders Lindblom på Folkhälsomyndigheten till SVT.

A-streptokocker och halsont: Detta ska du vara uppmärksam på

Men bör vi vara oroliga för vanliga infektioner som halsfluss? MåBra har tagit kontakt med Sara Banegas som är specialist i allmänmedicin och chefsläkare på Praktikertjänst.

– Normalt är den lätt att behandla och läker även utan behandling hos många. Just nu har man internationellt identifierat ett ökat antal allvarligare infektioner av streptokocker hos yngre barn, säger Sara Banegas och fortsätter:

– Grupp a-streptokocker eller GAS är en variant av streptokocker som kan ge mer allvarlig sjukdomsbild som till exempel scharlakansfeber. Ofta får man samma symptom med hög feber och ont i halsen och dessutom hudsymptom.

Sara Banegas som är specialist i allmänmedicin och chefsläkare på Praktikertjänst.
Sara Banegas är specialist i allmänmedicin och chefsläkare på Praktikertjänst.

När ska man söka vård om man har ont i halsen och misstänker halsfluss ?

– Det finns några faktorer att vara uppmärksam på. Sammantaget för diagnos ska man ha feber, med temperatur över 38,5 grader, halsont med beläggningar, svullna körtlar i och på halsen. Barn kan även få en variant av infektion som kallas scharlakansfeber. Då får man utöver ovanstående symptom även symptom från tunga och hud. Tungan kan bli kraftigt rodnad (smultrontunga) och många barn får ett rodnat utslag på kinder buk och underliv, som kan kännas som ett sandpapper. Man bör söka vård om man noterar ovanstående symptom.

Annons

Man kan också ta kontakt med vården för att få råd om när och var man ska söka vård. Om man har tecken på allmänpåverkan, med uttalad trötthet, kräkningar eller mycket hög feber eller svårt att få i sig vätska, bör man även ta kontakt med sin vårdcentral eller jourmottagning för råd, säger Sara Banegas.

Kan halsfluss vara farligt? Bör man vara orolig?

– För de allra flesta är halsfluss inte farligt. Den kan även läka utan behandling. Drabbas man av så kallade invasiva streptokocker (grupp A streptokocker eller GAS) kan det vara farligt, särskilt för barn och gravida. Man behöver inte vara orolig, men kan vara uppmärksam på allvarliga symptom som ovan och ta kontakt med vården för rådgivning om man känner sig osäker, säger Sara Banegas.

När är det aktuellt med att äta antibiotika mot halsfluss?

– Antibiotika kan bli aktuellt för de som uppfyller så kallade centorkriterier, som innebär att man ska ha feber över 38,5 grader, svullna körtlar på halsen och svullna tonsiller i svalget och inte ha någon hosta. Dessutom behöver man ta ett svalgprov som visar att man bär streptokocker. Då är antibiotika aktuellt.

Antibiotika är effektivt för den gruppen, men kortar vanligen bara sjukdomsförloppet med något dygn jämfört med de som inte får behandling.

Foto: Mattias Bardå, TT

Annons