Här är den enda riskfaktorn som ökar dödligheten i covid-19
Det kommit flera rapporter om att äldre patienter och personer med folksjukdomar som högt blodtryck och diabetes, har ökad risk att avlida i covid-19. Men svensk forskning visar något annat. I en studie gjord av Sara Tehrani, specialistläkare i internmedicin vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet, ville man se vilka faktorer som verkligen kunde förutspå dödlighet.
Ålder kopplas inte till ökad risk att dö i covid-19
– Hos de över 65 år var skörhet den enda oberoende faktorn som förutspådde dödlighet. Högt blodtryck och diabetes, däremot, hade ingen relation till dödlighet i denna grupp, säger Sara Tehrani i en intervju med Forskning & Framsteg.
En vital och självgående patient som är 82 år kan alltså ha en bättre chans att överleva covid-19 än en 66-åring som klassas som skör. Man räknas som lindrigt skör om man är uppenbart långsam och behöver hjälp med ekonomi, tungt hushållsarbete och att laga mat. I studien ingick 255 patienter på Danderyds sjukhus under mars och april i år. De var mellan 20 och 103 år, varav drygt hälften, 143 personer, var över 65 år.
I en annan svensk undersökning tittade man på drygt 1500 patienter intensivvårdades under pandemins två första månader. Men varken hjärtsjukdom eller blodtryck verkar ha varit den största riskfaktorn för att dö i covid-19. Istället var det en helt annan sjukdom som stack ut: lungsjukdom.
– Jag blev otroligt förvånad, för man har ju hört från andra studier att andra riskfaktorer var så otroligt viktiga, säger Michelle Chew, professor i intensivvård vid Linköpings universitetssjukhus till Sveriges Radios Vetenskapsradion.
Ökar diabetes eller högt blodtryck risken att dö i covid-19?
I hennes studie, som ännu inte är publicerad, är det alltså inte de med högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar, fetma eller diabetes som har störst risk att dö. Istället handlar det om personer med kronisk lungsjukdom, bland annat KOL. Även om den här studien inte visat att övriga riskgrupper har lika hög risk att dö på IVA, så har den heller inte motbevisat den risken. Och även om diagnoserna inte verkar öka risken att dö på IVA, så ökar de sannolikt risken att man får en svårare form av covid-19 och ändå hamnar där.
– Min bestämda uppfattning är fortfarande att människor med svårare former av kroniska sjukdomar ska vara försiktiga i coronatider, säger Jonas Åkesson, professor i intensivvård vid Lunds universitet till Vetenskapsradion.
De här diagnoserna kunde inte kopplas till högre dödlighet för inlagda på IVA:
- Diabetes
- Fetma
- Hypertoni (högt blodtryck)
- Kroniska hjärtsjukdomar
- Kronisk njursvikt
Man såg också att färre än förväntat dör på IVA. Ungefär en av fyra som kom in dog, vilket är ungefär hälften av det som rapporterats i andra länder.
Foto: TT
LÄS MER:
Socialstyrelsen: Här är alla nya riskgrupper för covid-19