Herpes i underlivet: Sant & falskt om vanliga könssjukdomen
Herpes i underlivet är väldigt vanligt och man räknar med att en halv miljard människor i hela världen är drabbade. De flesta får dock inga symtom av sin sjukdom. Det är den vanligaste sexuellt överförbara kroniska könssjukdomen i världen.
aSe även: 10 frågor om sex som alla undrar över
Herpesviruset finns i två former – mun & kön
Viruset finns i två former, HSV-1 och HSV-2, som båda kan ge utslag och sår framförallt på läppar och könsorgan. HSV-1 som ger munherpes finns hos cirka 70 procent av den svenska befolkningen. När det gäller HSV-2, beräknas cirka 15 procent av befolkningen bära på viruset.
Det första utbrottet av herpes brukar vara det jobbigaste. Därefter blir utbrotten mildare. Det finns idag inget botemedel men forskning kring ett vaccin pågår på flera håll i världen, bland annat på Sahlgrenska akademien i Göteborg.
Förhoppningen är att lyckas få fram ett förebyggande vaccin som ges till ungdomar före de debuterar sexuellt. Även läkemedelsbolaget Moderna, som utvecklat ett covid-vaccin, arbetar nu med att ta fram vaccin mot herpes.
Vanliga påståenden om könsherpes – några är myter
Trots att sjukdomen är så vanlig finns det många myter och missuppfattningar om den. Här reder vi ut några av dem.
Påstående: Stress kan trigga igång herpes
Sant.
Viruset ligger vilande i nervknutor och kan triggas igång av stress, solexponering, menstruation och friktion.
Påstående: Könsherpes kan inte orsaka munherpes
Falskt.
Jo. Herpes på könet och herpes runt eller i munnen är ofta olika sorters herpes, men inte alltid. Munherpes kan överföras till slidan eller penisen om man har munsex. Man kan också få underlivsherpes i munnen men det är ovanligt.
Påstående: Kvinnor med underlivs-herpes måste alltid föda med kejsarsnitt
Falskt, inte alltid.
Nej, inte alltid. Om en kvinna har en symtomgivande genital herpesinfektion efter graviditetsvecka 35 görs förlossningen oftast med kejsarsnitt. Men den kan också behandlas med antivirala läkemedel direkt i blodet under förlossningen för att förhindra att virus överförs till barnet.
Påstående: Barnet kan dö om mamman har herpesutbrott vid förlossningen
Sant, men det är väldigt sällsynt.
Samma gäller att barnet får hjärnskador. Ett tiotal barn smittas av mamman i Sverige varje år. Av dem får mellan tre och fem barn hjärninflammation. De flesta barn kan behandlas och blir friska.
Påstående: Det är svårare att bli gravid när man har könsherpes
Falskt.
Nej. Det påverkar inte chansen att bli gravid.
Påstående: Herpes smittar bara när man har blåsor och sår
Falskt.
Herpes i underlivet överförs främst genom sex och viruset sprids lättast när du har blåsor och sår. Men de allra flesta får herpes av någon som inte har några symtom alls.
Påstående: Man kan få könsherpes i ögat
Sant.
Ja, herpes i underlivet kan sprida sig till ögat. Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten, duschat eller berört områden där du har herpesutslag.
Påstående: Man kan bli smittad av en toalettsits
Falskt.
Nej. Det smittar inte via toalettsitsar, badkar eller handdukar.
Påstående: Herpes klassas som en epidemi
Sant.
Eftersom cirka 20 miljoner personer smittas per år räknas sjukdomen som epidemisk.
Påstående: Man kan få könsherpes på låren
Sant.
Nerverna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop. Därför kan man få herpes på skinkor, lår och i rumpan.
Påstående: Har man herpes är risken större att smittas med HIV
Sant.
Det stämmer. Personer smittade med HSV-2 har förhöjd risk att bli hivsmittade. 60 till 90 procent av alla hivsmittade har HSV-2.
Källor: Socialstyrelsen, 1177.se mfl