Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Hjälp, jag har fått skägg!

15 maj, 2013
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

De senaste åren har jag fått en hel del generande hårväxt på hakan. Jag plockar med pincett varje dag. Huden på min haka är otroligt sargad av allt plockande, har fått små plitor och en del strån växer inåt. Vad ska och kan jag göra? Jag orkar inte längre hålla på med detta plockande! Jag fasar för sommaren då jag inte kan gå med scarf runt halsen som döljer håret. Jag vill känna mig som en kvinna!

Lena, 30 år 

Svar:

Såväl hudtyp och färg som kroppsbehåring får man i arv, och i vissa släkter finns en ökad benägenhet för att ha mer hår på kroppen. Många kvinnor med synlig hårväxt kring munnen kanske känner igen det från sin mamma, mormor eller farmor. Men även hormoner och balansen mellan dem spelar en roll. Både män och kvinnor har såväl manliga som kvinnliga könshormoner – men män har testosteron och kvinnor östrogen som dominerande hormon.

Efter klimakteriet ändras hormonbalansen, vilket kan ta sig många uttryck i både kropp och själ, och när det gäller behåring kan just testosteronet få en lite mer framträdande roll än tidigare i livet och göra att man som kvinna kan få lite mindre hår på hjässan, men även lite hår i ansiktet. Utöver könshormoner finns en rad andra hormoner som också kan påverka vår hårväxt, och vissa hormonsjukdomar kan därför också ligga bakom skäggväxt hos damer. Då brukar man också få andra symtom, till exempel oregelbunden mens eller svårigheter att få barn. Tumörer i körtlar som tillverkar hormonerna kan också ge ökad behåring, men man brukar även få symtom som att fötter och händer växer eller att fettfördelning över kroppen förändras.

Annons

Vissa sorter av p-piller kan användas för att minska hårväxten om den är utbredd över kroppen och man har en särskild hormonbild. Ibland prövas även ett läkemedel, spironolakton, som egentligen är vätskedrivande men som också påverkar hormoner när man vill komma åt hårväxt på fel ställen på en kvinna. Men det hör inte till vanligheterna, och är inget som vi brukar kunna hjälpa till med på vårdcentralen. Det krävs som regel en utredning hos en hormon- eller hudläkare innan man kan pröva den här typen av tablettbehandling.

Det finns vad jag vet ingen billig eller smärtfri metod att ta bort håret permanent. Epilering och laser tar inte bort håret för evigt, men som jag läst mig till har metoderna termolys och elektrolys lite mer långvarig effekt, men erbjuds inte av sjukvården.

Att vänja sig vid tanken att raka sig och vårda huden är ändå det smidigaste sättet att ta få en slät och hårfri haka.

Gunilla 

Annons