Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Hormonguide: Naturligt eller syntetiskt – vad är säkrast?

27 dec, 2016
Vilka hormoner är bäst?
Vad är skillnaden mellan naturliga hormoner och de som framställs på konstgjord väg? Och varför är man så oense om vilket som är bäst? Så här säger experterna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hormonbehandling är kontroversiellt och det finns två läger: ett som förespråkar de syntetiska hormoner som använts i många år och ett som menar att naturliga hormoner är bäst.

De syntetiska hormonerna kan öka risken för bröstcancer, medan de naturliga kan öka risken för livmodercancer. Och i dag vet man inte exakt vilken dos av hormonerna som är säker. De syntetiska hormonerna har studerats mest, därför tycker många läkare att de är säkrast. Men det finns de som har en annan åsikt.

Sjuksköterskan och barnmorskan Mia Lundin har specialiserat sig på att behandla kvinnor med naturliga, bioidentiska hormoner. Under sjutton år drev hon kliniken The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Kalifornien och hon har också skrivit boken ”Kaos i kvinnohjärnan”. Så här förklarar hon skillnaden mellan hormonerna:

– Bioidentiska hormoner har samma struktur som de molekyler som kroppen producerar. Därför känner kroppen igen dem och samspelar med dem på samma sätt som den skulle samspela med de hormoner som produceras i äggstockarna.

Mia Lundin, barnmorska.

Bioidentiska hormoner är den nyckel som passar perfekt i låset – det vill säga i kroppens hormonreceptorer. När de är på plats hittar också kroppen sin balans och obehagliga symtom från klimakteriet börjar försvinna.

Annons

– Det minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar, håller kolesterolvärdet i schack och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Allt detta utan en ökad risk för bröstcancer.

Mia Lundin menar att syntetiska hormoner är kemiskt manipulerade och att våra kroppar inte känner igen dem. De tas inte upp lika effektivt och de stör hormonsystemet, hävdar hon.

Ändå kan det vara svårt att få bioidentiska hormoner utskrivna i Sverige.

Angelica Lindén Hirschberg är gynekolog och professor vid Karolinska institutet. Hon säger att naturligt östrogen, som i plåstret Estradot som Kristina Dürr använder, inte alls är kontroversiellt.

– I Sverige har vi använt bioidentiskt östrogen i decennier.

Problemet är det naturliga progesteronet. I dag kan man bara få det på licens i Sverige. Enligt Angelica Lindén Hirschberg är det ännu inte är bevisat att naturligt progesteron är säkert.

– Stora studier har visat en ökad risk för livmodercancer med bioidentiskt progesteron i kombination med östrogen. Däremot ger bioidentiska hormoner en mindre risk för bröstcancer än vanlig hormonbehandling, säger hon.

Annons

För att få tillräcklig skyddande effekt mot livmodercancer kanske man måste använda en högre dos av naturligt progesteron.

– Men då kan kanske risken för bröstcancer öka och vi vet inte heller vilken dos som är säker för livmodern, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Hon är inte emot de bioidentiska hormonerna, men anser att de ska användas under läkarkontroll.

– Behandlingen är inte tillräckligt utvärderad ännu. Därför är det viktigt att de doktorer som söker licens och skriver ut bioidentiska hormoner också tar ansvar för behandlingen.

 

Det här händer i klimakteriet

När vi hamnar i klimakteriet förändras hormonbalansen. Bland annat minskar östrogen och progesteron. Och det påverkar oss så här:

  • När östrogenet dippar kan man få symtom som vallningar, insomningssvårigheter, depression, koncentrationssvårigheter, låg sexlust, irritation, oro, ångest och känslor av håglöshet.
  • Progesteron behövs för att slemhinnan i livmodern inte ska växa och bli för tjock. Det ökar nämligen risken för okontrollerade blödningar och cancer i livmodern. När progesteron omsätts i kroppen bildas även ämnen som kan ha lugnande och dämpande effekter i hjärnan.
  • Vid behandling av klimakteriebesvär används en kombination av östrogen och progesteron. När progesteron tillverkas syntetiskt till läkemedel kallas det gestagen.

Här är de läkemedel som används i Sverige

Bioidentiska (naturliga) östrogen

Tabletter:

  • Femanest
  • Progynon

Plåster:

  • Estradot

 

Bioidentiskt progesteron

Tabletter:

  • Utrogest. Kan bara fås via en individuell licensansökan som gynekologen gör.

Syntetiska hormoner med både östrogen och progesteron

Tabletter:

  • Activelle
  • Cliovelle
  • Femanor
  • Eviana
  • Indivina
  • Novofem

Plåster:

Annons
  • Estalis Depotplåster

Tablett, plåster eller gel – vad är bäst?

– Östrogenplåster och -gel kan ha vissa fördelar jämfört med tabletter, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Östrogen via plåster och gel tas upp direkt av blodet. Tar man det som tablett måste det ta omvägen via levern. Det kan påverka leverns funktion negativt. Man har bland annat sett en ökad risk för blodpropp med tabletter – men inte med plåster och gel.

Av: Susanna Hauffman

Foto: Thinkstock

 

8 gånger du går upp i vikt av hormoner

Hormoner stör vin vikt

Läs också: 8 gånger du går upp i vikt av hormoner

Annons