Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Hur farligt är det med snus egentligen?

24 nov, 2016
Hur farligt är snus?
Vi ser inte samma skadliga effekter av snus som av rökning – men det är för den skull inte harmlöst. Läkaren Gunilla Hasselgren reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Både min syster och jag snusar sedan flera år. När hon försökte sluta fick hon nattliga svettattacker och kunde inte sova. Hur påverkar snus kroppen, är det så harmlöst som många tror? Jag vill också sluta, men är rädd för abstinens!

 

Svar: Nikotin är en drog som gör att man känner sig lugn, fokuserad och uppiggad på samma gång. Det är lätt att fastna i ett beroende oavsett om man röker eller ”suger” den i sig under läppen.

Det stämmer att vi inte ser samma direkt skadliga effekter på hälsan av snus som av rökning, men det är för den skull inte harmlöst. Nikotinet och andra ämnen i snuset tas upp till blodet och når ut i hela kroppen. Det kan påverka oss på flera sätt. Snuset verkar inte öka risken för åderförkalkning på samma sätt som rökning, i stället kan det skada genom att pulsen blir högre i vila, vilket inte är bra för hjärtat. Flera snusare vittnar också om den kärlsammandragande effekt som tobaken har – vita fingrar och kalla fötter är inte ovanligt. En viss ökad risk finns även för cancer och diabetes om man snusar regelbundet.

Annons

Då är rökning som allra farligast

Eftersom nikotin är beroendeframkallande hör det till att man får abstinenssymtom som rastlöshet, sömnproblem eller svårigheter att koncentrera sig om man slutar tvärt efter ett längre bruk. De svettattacker som din syster hade har förmodligen att göra med omställningar i nervsystemet och stresshormonpåverkan i kroppen. Abstinensen kan vara jobbig, men är lättare att klara om man är tydligt motiverad. Lista gärna fördelarna du har med att snusa och fördelarna med att sluta snusa. Skriv upp vad som känns besvärligt med att sluta och vad du skulle vinna med att sluta. Ett genomtänkt stopp håller oftast i längden. Du kan ringa Sluta-röka-linjen 020-84 00 00 med personlig rådgivning även vid snusstopp.

 

Forskare: Snuset är farligare än vi tidigare trott

Snus farligare än vi trott.
Annons