Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Hur sänker jag min höga puls?

31 okt, 2014
Hand tar puls på handleden.
Medicinredaktören Gunilla Hasselgren svarar på frågan: Hur sänker jag min höga puls?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)Brand logo
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

Fråga:

Hänger hög puls och högt blodtryck ihop? Jag har hög puls, men blodtrycket är inte så högt att jag behöver medicin. Varför är pulsen hög, är det farligt?

Lena

 

Svar:

Visst hänger puls och blodtryck ihop, även om de påverkas av olika saker. Pulsen, eller hjärtrytmen som den ju avspeglar, ligger normalt mellan 60 och 80 slag per minut. Att pulsen stiger ibland kan ha sin naturliga förklaring i att man är stressad eller att man har ansträngt sig. Om pulsen ligger åt det högre hållet hela tiden, kanske runt 100 slag eller mer per minut, kan det handla om att ämnesomsättningen är förhöjd eller att man har blodbrist. De senare två sakerna är vanliga och lätta att kolla upp med enkla blodprov.

Blodtrycket ska öka när vi anstränger oss, och kan liksom pulsen ligga åt det högre hållet när vi är stressade. Trycket vi mäter i armen motsvarar trycket som hjärtat pumpar ut blodet i kroppen med, och även trycket som finns i hjärtat mellan pumpningarna – det vill säga det övre och undre trycket som anges när man mäter blodtryck, till exempel 125/70 (mm Hg).

Annons

Blodtryck ska mätas när man har vilat en stund och känner sig lugn; alla kan ligga lite högre om man har gått raskt före eller är nervös inför mätningen. Helst ska ett blodtryck inte ligga högre än 140/90 för att vi ska må bra och inte riskera några hälsoproblem på sikt.

Blodtryck och puls kan man reglera själv till bättre lägen om man motionerar och framförallt konditionstränar. Viktigt är förstås att kolla just att det inte finns några andra orsaker bakom en konstant snabb puls som behöver behandlas. Stress och oro är de vanligaste orsakerna till att pulsen är hög ibland och då hjälper det ju också att röra på sig för att må bättre.

Gunilla

Annons