Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Risk för extra intensiv influensasäsong – nytt vaccin erbjuds äldre

09 nov, 2021
Dam med influensa och AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, berättar hur influensasäsongen 2021/2022 kan tänkas bli. Foto: TT & Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten
Nu har årets influensavaccinering av riskgrupper dragit i gång. Men riskerar vi att bli sjukare i år och kan säsongen tänkas bli värre med tanke på att vi inte fick någon influensaepidemi förra året? MåBra frågade experten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har tidigare rapporterat om indikationer på att influensasäsongen har startat ovanligt tidigt, men också att flera av fallen som registrerats är av en variant som riskerar att drabba äldre hårt

– ECDC lyfter att det varit fler fall av typen A(H3N2). Om den skulle komma att dominera säsongen drabbar det de äldre åldersgrupperna hårdare. Men det är ändå för tidigt att säga om den kommer bli dominant, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till MåBra.

Influensa hittills i Sverige 2021

I Sverige är många av de fall som hittills registrerats av typen A(H3N2). Men vi har ännu inte haft särskilt många fall och man analyserar inte heller alla rapporterade fall för att ta reda på virusvarianten.

Annons

Så här många influensafall har rapporterats in de senaste veckorna:

  • Vecka 40 rapporterades 5 fall
  • Vecka 41 rapporterades 7 fall
  • Vecka 42 rapporterades 9 fall
  • Vecka 43 rapporterades 22 fall

– Det kommer att variera lite upp och ner fram tills att vi når en epidemistart. Vi har inte nått den gränsen än, säger AnnaSara Carnahan.

Snart är influensan här. Men vad är egentligen sant om smitta, vaccin och symtom? Kanske inte alltid det du tror.

Då börjar influensasäsongen

Influensasäsongen brukar vanligtvis dra i gång ordentligt någon gång i slutet av november eller början på december för att sedan stanna av lite under jul- och nyårshelgerna. När man kommer tillbaka till skolor och arbetsplatser efter helgerna brukar det dra i gång igen.

– En hel del av fallen innan det blir en epidemi är reserelaterade. Det är så influensan kommer hit. Man blir smittad på en plats och sedan kommer man hit och smittar kanske någon annan. Ofta dör det ut men så småningom kommer smittspridningen i gång, säger AnnaSara Carnahan.

Förra året slapp vi influensaepidemin

Under förra säsongen 2020/2021 infann sig aldrig någon influensaepidemi i Sverige. Detta tyder på att de åtgärder och restriktioner vi haft på grund av covid-19 även varit effektiva när det gäller att minska spridningen av influensa. Säsongen innan, 2019/2020, var också mild.

Annons

Men betyder det att vi kan vänta oss en värre säsong nu när vi inte blivit utsatta för influensan i samma utsträckning?

– Det finns risk för att den här säsongen blir intensiv eftersom vi inte har haft influensa på ett tag. Men det är mer komplext än att man kan säga att det kommer att bli värre. Det finns flera faktorer som bidrar till hur influensaepidemierna blir, men mer likt en normal vinter än förra året blir det nog i alla fall, säger AnnaSara Carnahan.

Därför är det extra viktigt att vaccinera sig!

Riskerar vi att bli sjukare i influensan i år?

Varje normalt år smittas omkring 5–20 procent av befolkningen av influensa. Enligt ECDC utvecklar omkring en av fyra symtom. Som individer riskerar vi inte att bli sjukare i influensa i år än annars vad gäller symtombilden.

Däremot finns en lägre immunitet i befolkningen, vilket innebär att det är fler som kan smittas och då ökar risken för att smittspridningen tar fart ordentligt när den väl kommer i gång och att vi ser något fler fall av allvarligt sjuka personer.

Annons

– Vi har fortfarande kvar rekommendationen om att stanna hemma när man är sjuk och det vore ju trevligt om det är någonting som man tar med sig sen även efter pandemin. Influensa kan ju ibland visa sig som en vanlig förkylning, säger AnnaSara Carnahan.

Kan vara extra viktigt med influensavaccin i år

Det finns några riskgrupper som löper högre risk att drabbas allvarligt av influensa och det är också de grupperna som främst rekommenderas att vaccinera sig. Till dessa hör:

  • Personer över 65 år
  • Gravida
  • Personer med nedsatt lungfunktion
  • Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
  • Personer med kronisk hjärtsjukdom, lungsjukdom, lever- eller njursvikt

Andra grupper som rekommenderas vaccination är personer som har någon i sin närhet med kraftigt nedsatt immunförsvar samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära riskgrupper.

– Jag skulle säga att det alltid är viktigt att vaccinera sig, såklart. Men i år befinner vi oss fortfarande i en pandemi vilket gör att det kan vara ännu viktigare för att minska sjukvårdsbelastningen. Då tycker jag att man ska ta de steg man kan för att skydda sig själv och andra. Vaccinet är just ett sådant och det skyddar mot alla varianter av viruset, säger AnnaSara Carnahan.

Annons
Här reder vi ut likheter och skillnader mellan coronavirus och vanlig influensa!

Nytt influensavaccin erbjuds äldre

Nytt för i år är att alla personer på särskilda boenden för äldre, SÄBO, kommer att erbjudas ett högdosvaccin. Det är ett vaccin med en högre dosering av virusprotein som ska ge ännu bättre skydd mot svår sjukdom.

Man har också tagit i beaktning de påfyllnadsdoser mot covid-19 som har börjat ges.

– Man rekommenderar båda och de kan ges under samma tillfälle om det behövs. Får man högdosvaccinet mot influensa ges det med en veckas mellanrum till covid-19 vaccinet, säger AnnaSara Carnahan.

Finns det någon vits med att vaccinera sig även om man inte är i riskgrupp?

– Det finns personer som vill vaccinera sig för att skydda en anhörig till exempel eller för att man inte vill vara borta från jobbet. Det har vi inga rekommendationer för utan det får man bedöma själv, säger AnnaSara Carnahan.

Källa: Europeiska smittskyddsmyndigheten, Folkhälsomyndigheten

Annons