Inkontinens kan drabba alla
Många tror att det mest är kvinnor som fött barn som drabbas av urinläckage. Men det stämmer inte, visar en svensk studie gjord vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
I studien deltog drygt 9 000 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år. Ingen av dem hade fött barn. Trots det hade 20 procent någon form av inkontinens. Bland annat såg man att ju äldre och mer överviktiga kvinnorna var, desto mer problem hade de.
Bland de äldsta kvinnorna med ett BMI över 35 led varannan av urinläckage. De var också oftare drabbade av blandinkontinens, då man både har ansträngningsinkontinens och överaktiv blåsa.
Av de yngre kvinnorna mellan 25 och 35 år hade tio procent problem med inkontinens. Troligen kan inkontinens bland annat bero på att kvinnor rent generellt har en svagare bäckenbottenmuskulatur.
Läs också: Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn
3 sätt att hålla tätt!
App-metoden
Mobilappen Tät kan hjälpa kvinnor med ansträngningsinkontinens, bland annat genom att minska symtom, ge färre läckage och en ökad livskvalitet. Det visar en studie gjord vid Umeå universitet. I appen finns övningar och livsstilsförändringar man kan göra. Mer info finns på tät.nu.
Blåsträning
Träna på att hålla dig och att inte kissa ”för säkerhets skull”. Är man van att kissa ofta kan det ha påverkat blåsans känsliga reflexsystem.
Bäckenbottenträning
Öva upp snabbheten och styrkan i muskulaturen där nere genom att knipa och lyfta upp bäckenbotten ett par sekunder så mycket du kan och sedan slappna av lika länge. Det är bra om man gör detta flera gånger om dagen. Man kan prova att knipa med ett finger i slidan. Då ska man känna knipet runt fingret.
Källa: forskning.se
Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären
Läs också: Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären