KOL - därför drabbar det inte bara rökare
Minst 500 000 svenskar har lungsjukdomen KOL, men det är bara 100 000 av dem som vet om att de har sjukdomen. Det finns alltså ett stort mörkertal när det gäller KOL, som angriper lungor och luftvägar och leder till andnöd och svår hosta som inte går över. Många förknippar sjukdomen med rökning och tänker kanske att den drabbade får skylla sig själv, som har blivit sjuk. Men mellan 20 och 25 procent av de drabbade har aldrig rökt. Därför håller man på Karolinska universitetssjukhusets lung- och allergiklinik på och kartlägger KOL hos icke-rökare. På så sätt hoppas man att sjukdomens skamstämpel ska försvinna. Man hoppas också hitta nya behandlingsmetoder – både för rökare och icke-rökare med KOL – eftersom det kan vara så att man behöver olika behandling.
Fortfarande är rökning den vanligaste orsaken till att man får sjukdomen. Men det finns andra orsaker också, till exempel de här:
- Passiv rökning
- En genetisk brist på ämnet AAT, alfa-1-antitryptin. Ungefär en halv miljon svenskar har denna brist, som innebär att lungorna är extra känsliga för tobaksrök
- Exponering för ämnen som irriterar luftvägarna
- Exponering för gaser vid förbränning av biobränsle
Varje år dör 2600 personer i KOL, vilket – är tio gånger fler än i trafiken. Riksförbundet HjätLung har utsett november till lungmånaden för att öka förståelsen för sjukdomen.
Så känner du igen KOL:
- Sjukdomen utvecklas långsamt och många upptäcker den inte förrän långt in i förloppet
- Pip i bröstet och segdragen hosta med segt slem är tidiga symtom.
- Dålig kondition och andnöd är också vanligt
- Man kan även drabbas av återkommande förkylningar och luftvägsinfektioner
- Forskning visar att KOL också ofta är kopplat till någon form av hjärt- kärlsjukdom.