Kolesterolkoll: Allt du behöver veta!
Har du för högt kolesterol? I så fall är du inte ensam. Vi ger dig koll på dina värden – och tipsar om hur du kan rätta till dem på naturlig väg.
De flesta i västvärlden har i dag lätt förhöjda kolesterolvärden. Det betyder inte att man står med en fot i graven, om man är frisk i övrigt.
– Man ska inte gripas av panik om man har höga värden. Ofta krävs det andra faktorer också för att det ska utvecklas till hjärt-kärlsjukdom. Dessutom kan man få ner värdet själv genom att äta bättre och röra på sig mer, säger Lena Jonasson, professor i kardiologi vid Linköpings universitetssjukhus.
I dag rekommenderar man alltid koständringar och regelbunden motion som förstahandsbehandling hos friska med förhöjda kolesterolvärden.
– Mat och motion har minst lika bra effekt som mediciner hos dem, säger Lena Jonasson.
De flesta svenskar har ett totalkolesterol runt 6. Enligt dagens riktlinjer ska man ligga under 5. Det är först när man har ett totalkolesterol över 8 som man överväger att sätta in medicin. Medicin kan också behövas om man har ett LDL-kolesterol över 5 eller om man har flera nära anhöriga som fått hjärtinfarkt tidigt.
– Hos båda könen ökar risken för hjärtsjukdom med ett högt LDL-kolesterol. Men hos kvinnor ökar inte risken alls lika mycket som hos män, säger Lena Jonasson.
Det beror på att kvinnor oftast även har ett högre HDL-värde – och det har en starkt skyddande effekt mot det onda LDL-kolesterolet.
– Även det kvinnliga könshormonet östrogen verkar skydda oss före menopausen.
Allt du behöver veta om dina värden
Det är lätt att bli förvirrad när man pratar kolesterol. Här är en snabbguide till bokstavskombinationerna och värdena du bör känna till:
Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne som kroppen till största delen tillverkar själv. Det behövs bland annat för att vi ska kunna bilda D-vitamin och könshormoner.
När man tar ett totalkolesterol tittar man bland annat på nivåerna av LDL- och HDL-kolesterol.
LDL kallas för det onda kolesterolet eftersom partiklarna lättare fastnar i våra blodkärl där de kan orsaka åderförkalkning. Förkortningen står för low density lipoprotein.
HDL, det goda kolesterolet, motverkar lagringen av LDL i kärlväggen. Förkortningen står för high density lipoprotein.
Det är alltså bra att ha ett högt HDL, medan LDL-värdet bör vara lågt.
De värden som friska kvinnor helst ska ha är:
Totalkolesterol – under 5
LDL – under 3
HDL – över 1,3
Förutom totalkolesterol kan man även ta ett så kallat ApoB-test. Det visar om man har särskilt aggressiva LDL-partiklar.
– Ett högt LDL behöver inte alltid vara farligt. Vissa av oss har större och fluffigare LDL-partiklar, som inte gör lika mycket skada, säger Lena Jonasson.
Vanliga kolesteroltester visar dock inte vilken typ av LDL-partiklar man har.
– Många läkare anser att så kallade ApoB-tester är bättre eftersom man då får ett mått på LDL-partiklarna.
AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock