Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Kronisk hosta: Så blir du av med den envisa hostan

07 jan, 2025
author Petra Olander
Petra Olander
Kvinna hostar på gatan
Har du fortfarande hosta trots att förkylningen gick över för länge sedan? Då kan det vara kronisk hosta. Var tionde svensk är drabbad av det svårbehandlade fenomenet, men nu har nya behandlingar dykt upp som kanske kan tysta hostan – för gott.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungorBrand logo
Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungor

När du nyser fnissar omgivningen förtjust och utbrister ett glatt ”prosit”. Men när du hostar kastas ogillande blickar, misstänksamma miner utbyts och plötsligt finns det ingen i din fysiska närhet längre. Ett beteende som förstärktes under pandemin. Att hosta ute bland folk ansågs då närapå som rena mordförsöket: ”Varför stannar du inte hemma tills du är frisk?!”

Saken är att cirka tio procent av befolkningen hostar trots att de är friska. Och majoriteten av de som drabbas av så kallad ”oförklarlig” kronisk hosta (Unexplained Chronic Cough, UCC) är kvinnor, de flesta i övre medelåldern.

– Kronisk hosta är vanligt och väl känt hos allmänvården. Men bara 1–2 procent av de som är drabbade söker vård, visar våra studier, säger Össur Emilsson, docent i lung-, allergi- och sömnforskning vid Uppsala universitet och som riktat in sin forskning på just kronisk hosta.

Annons

Hosta kan göra dig trött

Att gå omkring med hosta är inte bara olustigt, utan påverkar livet i väldigt stor utsträckning.

– Att ha en okontrollerad hosta som kan utlösas när som helst, gör att man inte går på teatern, middagar, restauranger. Den orsakar ökad urininkontinens hos kvinnor också, vilket kan vara ett stort bekymmer. Det förekommer även att folk kan kräkas av hostanfallen, konstaterar han.

– Hosta är dessutom väldigt energikrävande så man kan bli väldigt trött av det. Vi ser i studier att det påverkar arbetssituationen; de drabbade presterar mindre bra och har högre sjukfrånvaro. Så kronisk hosta har en bred, negativ påverkan på livet.

Dessvärre har behandlingarna till buds hittills inte varit så effektiva.

– Därför är det viktigt att vi identifierar hostans orsaker och hittar bättre behandlingar.

Lyckligtvis tycks Össur och hans kollegor tillsammans med flera aktörer vara på god väg att knäcka både hostans rot och hitta behandlingarna som biter.

Annons

Kronisk hosta

  • 60–70 procent som drabbas är kvinnor och det är vanligast förekommande hos personer mellan 40 och 60 års ålder.
  • Sjukdomen har flertalet negativa konsekvenser för den drabbade, såsom minskad livskvalitet, nedsatt arbetsförmåga, urininkontinens och röstproblem.
  • Mer än tio procent av befolkningen har kronisk hosta och i hälften av fallen hittar man ingen bakomliggande förklaring. Ändå sökte endast en till två procent av hela svenska befolkningen vård för det mellan 2016 och 2018, visar en studie från Össurs forskningsavdelning. Majoriteten hade haft en långvarig, besvärlig hosta.
  • Svenskarna är inte ensamma. Kronisk hosta finns hos cirka tio procent av den vuxna befolkningen i västvärlden.
  • Kronisk hosta är troligen ärftlig. En annan studie från Össurs forskargrupp visade att om en förälder led av en kronisk torrhosta var sannolikheten att deras barn också drabbades av problemet 50 procent större.

Slemhosta, torrhosta eller astma

Alla drabbas emellanåt av hosta, som är luftvägarnas metod för att göra sig av med sådant som irriterar. Hostan kan vara slemmig, torr eller mittemellan, men bra förklaringar finns för det mesta. Utöver förkylning kan slemhosta till exempel bero på astma, KOL eller någon form av bronkit. För de med torr hosta kan förklaringarna vara astma, nästäppa eller sura uppstötningar.

Att hosta länge efter en förkylning är vanligt, ibland kan det till och med pågå i upp till ett år innan det går över.

Annons

– Men hostar man fortfarande efter ett år kan det bli knepigt att bli av med hostan. Ju längre tid det går, desto mer sannolikt att den utvecklar sig till kronisk. Vanligtvis rekommenderar vi att söka läkarvård om hostan inte gett med sig efter 2–3 månader.

En långvarig, besvärande hosta utan förklaring är möjligtvis ännu mer irriterande än hosta som kan förklaras. Men nu tyder forskning som Össur och hans kollegor gjort på att orsaken ibland kan vara genetisk.

– Det tycks bero på en mutation som påverkar hostreflexen, säger han.

Kvinna får sina lungor undersökta av läkare
Kronisk hosta är vanligast bland medelålders kvinnor.

Mutationer är förändringar i cellers genetiska material (DNA) och är ett naturligt led i vissa processer i celler. Men mutationer kan leda till sjukdomar och de kan vara ärftliga eller förvärvade.

Annons

Össur och hans kollegor har i en studie tittat på föräldrar med kronisk hosta, och därefter följt upp deras vuxna barn.

– De föräldrar som har besvär med kronisk hosta har mycket oftare avkomlingar som också har det. Speciellt starkt är sambandet för de med torr hosta.

Ytterligare studier från Frankrike och England har också kopplat kronisk hosta till en genetisk mutation. Mutationen gör att hostreflexen utlöses av nästan ingen retning alls, den gör helt enkelt hostreflexen överaktiv.

– Det innebär att vi behöver hjälpa patienterna att dämpa hostreflexen, säger Össur.

Men varför har kvinnor en mer aktiv hostreflex?

– Vi vet inte. Men det verkar som att tröskeln för onormal hosta är lägre hos kvinnor än hos män.

LÄS OCKSÅ: Hostan går inte över – jag har hostat i trettio år!

Knep för att dämpa hostreflexen

Nu studerar Össur och hans kollegor en helt ny behandling på sin mottagning.

– Patienten träffar en fysioterapeut eller logoped som är specialutbildad på hosta och som lär ut knep för att bromsa av sin hosta. Med vissa tekniker kan reflexen faktiskt dämpas och blir mer kontrollerbar, vilket ökar chansen att leva ett bra liv.

Annons

Men kan jag inte själv lära mig att dämpa min hosta?

– Det har de flesta människor som kommer till oss redan försökt. Detta är speciella hanteringsstrategier anpassad efter hur just varje patients hosta är.

Det har också kommit ett nytt läkemedel, Lyfnua, som funnits på marknaden sedan våren 2024.

– Det påverkar hostreflexen i hostnerverna och riktar sig till patienter med kronisk, torr hosta. Det verkar ha effekt, hostan blir klart mindre och livskvaliteten ökar. Nackdelen är att många får smakrubbningar, för det påverkar smaklökarna. Men den effekten kan klinga av efter ett tag och upphör helt om man slutar med medicinen.

Össurs förhoppning är att deras behandling med hostdämpande tekniker också ska ge långtidseffekter på hostreflexen.

– Och man kan kanske under en period kombinera teknikövningarna med hostdämpande mediciner, för att så småningom helt kunna ta ut medicinen. Nästa steg för vår del är att titta på hur effekterna av vår behandling utvecklas över tid.

Splitbild på Össur Emilsson och Eva Millqvist
Össur Emilsson och Eva Millqvist forskar båda kring kronisk hosta.

Chili och capsaicin mot hosta

Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har utvecklat en ny behandling som kan minska besvären av oförklarlig kronisk hosta med hjälp av chili och det verksamma, starka ämnet capsaicin.

Annons

– Ja, hypotesen var att capsaicinpulver tillfört via kapslar kan nedreglera hostkänsligheten, säger hon.

Man kan jämföra det med att ”vänja sig” vid stark mat om man äter mycket chili, eller med capsaicinkräm och capsaicinplåster som finns på apotek för behandling av vissa former av kronisk smärta.

Vad visar resultaten på?

– En behandlingsstudie med 46 patienter är avslutad och publicerad. Resultaten visade god effekt för en rad olika parametrar som antal hoststötar per dygn, livskvalitet och egenskattning av hosta. Vi hoppas få något läkemedelsföretag intresserat av att utveckla capsaicinkapslarna till ett läkemedel. Förhoppningsvis tar det inte alltför lång tid, eftersom capsaicinmetoden är så noggrant utvecklad och prövad samt inte förfaller ge några egentliga biverkningar, säger Eva Millqvist.

Annons

Till alla som går och hostar, är Össur Emilssons råd att uppsöka vårdcentralen.

– Gå dit som första steg. Tveka inte. Det är viktigt att få en utredning och behandling – och onödigt att gå runt med en sjukdom som faktiskt kan behandlas.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så vet du om din hosta beror på mykoplasma

Foto: TT/Shutterstock, Pontus Fall

Annons