Att ljuga påverkar din kroppstemperatur – 8 saker du inte visste om tempen
Om du trodde att det var så enkelt så kommer här 8 fascinerande fakta du inte visste om kroppstemperaturen.
Kroppstemperaturen anpassas ständigt efter vad du gör och i vilken miljö du befinner dig. Men det som är en normal kroppstemperatur för dig behöver inte vara det för någon annan.
Temperaturen kan skilja sig åt eller förändras beroende på ålder, kön, sjukdom och till och med när du ljuger.
Här är 8 spännande saker du inte visste om kroppstemperaturen.
1. Vad är en normal kroppstemperatur?
Den inre kroppstemperaturen hos både barn och vuxna brukar vara mellan 36 och 37,8 grader, enligt 1177 Vårdguiden. Men det som är normalt för just dig kan vara högre eller lägre än det generella.
Kroppen anpassar hela tiden temperaturen beroende på omgivningen och vad du gör. Till exempel ökar kroppstemperaturen när man tränar. Den är också högre på eftermiddagen än vad den är direkt när du vaknar på morgonen.
2. När räknas det som feber?
En tillfällig ökning av kroppstemperaturen, ofta i samband med sjukdom, räknas som feber. Hur hög kroppstemperaturen blir vid feber varierar beroende på vad du har för temperatur när du är frisk.
Ett tydligt mått för att du har feber är att du känner dig sjuk i kombination med att din kroppstemperatur har ökat minst en grad från just din normala temperatur.
3. Äldre har lägre kroppstemperatur
Om det känns som att du alltid är kall, oavsett hur varmt det är ute, så kan det handla om ålder. Studier visar att när vi åldras så sjunker vår kroppstemperatur litegrann.
En studie publicerad i Journal of Clinical Nursing visar till exempel att kroppstemperaturen hos deltagarna som var mellan 65 och 74 år gamla var lite lägre än genomsnittet. De som var mellan 75 och 84 år gamla hade en kroppstemperatur lite mer under snittet och de som var äldre än 85 år låg långt under snittet.
Det kan vara viktigt att känna till eftersom gränsen för när äldre har feber kan gå vid en temperatur som vi kanske annars avfärdar som låg.
4. Kvinnor och män har olika kroppstemperatur
Enligt en studie publicerad i Lancet är kvinnors kroppstemperatur generellt omkring 0,2 grader högre än männens. Men kvinnornas händer är generellt 1,5 grader kallare än männens.
Som kvinna kan man även ha en halv grad högre kroppstemperatur än vanligt från ägglossning fram till mens. När man är gravid blir kroppstemperaturen också högre.
Efter klimakteriet sjunker snarare temperaturen.
5. En mössa räcker inte för att bibehålla värmen
Många av oss har fått höra sedan vi var små att vi måste ha mössa på oss när det är kallt ute för att hålla oss varma. Men enligt en studie publicerad i British Medical Journal finns det ingenting unikt med just huvudet när det kommer till att förlora eller bibehålla värme.
Alla delar som inte är täckta när det är kallt ute (ansikte, händer, hals eller liknande) kommer att förlora värme vilket till slut sänker din kroppstemperatur.
6. Att ljuga förändrar din kroppstemperatur
En lögn kommer inte att få din näsa att växa, men det kan göra den kallare, enligt forskning.
Med hjälp av värmekameror har forskare sett att ångesten som det medför att ljuga kan få temperaturen på näsan att minska och temperaturen kring pannan att öka. Studien är publicerad i Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling.
7. Stark mat höjer kroppstemperaturen
Stark mat kan höja kroppstemperaturen, och till viss del ämnesomsättningen.
I en studie publicerad i Physiology and Behavior fick deltagarna krydda sin mat med röd peppar. Det ledde till att deras kroppstemperatur ökade, medan temperaturen på huden blev lägre. Effekten tycktes bli högre för de som inte var vana att äta stark mat från början.
8. Kan användas för att avgöra tidpunkten för dödsfall
När människor dör kan de inte längre bibehålla kroppsvärmen och kroppen blir sakta kallare.
Det här har använts som ett verktyg för att avgöra hur länge en person har varit avliden efter att man har hittat kroppen. Men det är inte helt tillförlitligt eftersom andra faktorer också påverkar kroppstemperaturen.
Källa: Everyday Health, 1177 Vårdguiden
Foto: TT