Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Kvinnor som opererats för bröstcancer måste opereras om

08 feb, 2017
100 kvinnor kan behöva göra om sina bröstcanceroperationer. Det efter att en kvinna som opererat bort sina bröst i Umeå fått bröstcancer ändå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det gäller kvinnor som valt att operera bort sina bröst på grund av hög risk för bröstcancer. Ofta handlar det om ärftliga faktorer som kan göra risken att drabbas av cancer innan man fyllt 70 år så hög som 80 procent.

De senaste femton åren har 30 kvinnor från Norrbotten genomgått en sådan operation i Umeå. Det var i förra veckan som överläkare Olafur Jakobsson vid Sunderby sjukhus meddelade att upp till 100 kvinnor kan behöva opereras om, efter att ha opererat brösten i Umeå.

– Med tanke på hur många vi har hittat när vi kallat dem till nya undersökningar så borde även kvinnorna från Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kallas till nya undersökningar, säger Olafur Jakobsson till SVT.

Läs också: 6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

Problemet är att den metod som används vid Umeå är riskreducerande, men inte riskeliminerande. Med andra ord har inte all bröstvävnad tagits bort vid samtliga ingrepp. Det ledde till att en kvinna fick bröstcancer trots att hon opererats – och efter det har alla de 30 norrbottniska kvinnorna kallats till undersökning igen.

Annons

– Det visade sig att i tio av de fallen så är bröstoperationerna gjorda på ett ofullständigt sätt, alltså att delar av brösten finns kvar, och då kan den höga risken att drabbas av cancer också finns kvar, säger överläkare Olafur Jakobsson

– Det är beklagligt. Man skulle ha gjort det annorlunda från början. Nu måste vi göra nya operationer i stället. Tre kvinnor kommer att opereras på måndag, säger han.

Malin Sund, medicinskt ansvarig vid kirurgkliniken i Umeå, svarar i ett mejl till Olafur Jakobsson: ”Detta är givetvis oacceptabelt. Jag har länge varit kritisk till att verksamheten bedrivits utan närvaro av bröstkirurg, då jag varit rädd för att det onkologiska tänkandet ibland inte funnits med. Vi har ny nya rekommendationer på gång, men som du beskriver så finns det ett antal patienter som opererats enligt den rutinen”.

Källa: SVT

Foto: Thinkstock

 

7 sätt att minska risken för bröstcancer

Läs också: 7 sätt att minska risken för bröstcancer

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons