Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Rumpkli, gaser och underlivsbesvär: Att prata pinsamheter hos läkaren

11 nov, 2022
AvPetra Olander
Sandra af Winklerfelt Hammarberg
Gaser i magen, kli i rumpan, illaluktande flytningar… Drar du dig för att söka vård, för att det känns genant? Gör inte det! Så här svarar läkaren Sandra af Winklerfelt Hammarberg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du har bokat tid för att prata om smärtan i foten. Men egentligen vill du prata om ditt kliande underliv. Besökstiden rinner snart ut och du är nästan övertygad om att du kommer att när du hasplar ur dig: ”Jo… så var det en sak till...” Situationen är inte okänd för läkare. Den är tvärtom så vanlig att de går kurser i hur de ska locka ur dig det som du sitter och gruvar på – för att symtomen är pinsamma.

Se också: 10 frågor om sex som alla undrar över

10 frågor om sex som alla undrar överBrand logo
10 frågor om sex som alla undrar över

Läkaren: Det finns inga pinsamma symtom för oss

– Det finns egentligen inga pinsamma symtom för oss läkare. Utmaningen är snarare hur vi ska närma oss sådant utan att patienten tycker att det hela är pinsamt, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Liljeholmens Vårdcentral i Stockholm.

Annons

– Vi ska vara respektfulla och förmedla att patienten inte är ensam om det här.

Men är det aldrig pinsamt för dig som läkare?

– Inte nu, men när jag var yngre kunde det vara mer jobbigt. När det kom en patient i samma ålder och det handlade om sexuella saker eller underlivet. Det kunde också vara pinsamt när patienter gjorde övertramp och plötsligt ville dejta. Därför är det superviktigt att ha en professionell relation. Det kan bli jobbigt om jag ser mig själv som min person istället för läkaren.

Hur gör du för att locka ur patienten det som hen tycker är för pinsamt att fråga om?

– Det viktiga är att inte döma någon utan att förmedla medmänsklighet och att jag sett mycket. Var och en har sina föreställningar om hur pinsamt något är. För många är det intimaste pinsamt medan det i vissa kulturer är pinsamt att överhuvudtaget visa någonting av kroppen.

– Psykisk ohälsa och irrationella skamliga tvångstankar kan till exempel också ses som pinsamt.

Sandra af Winklerfelt Hammarberg
Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist i allmänmedicin

Vad brukar vara pinsammast för patienten?

– Symtom du inte kan rå för kan förvisso kan vara pinsamma, men när det rör sig om någonting du själv orsakat blir det ofta ännu mer pinsamt att söka hjälp, speciellt om det är av erotiska skäl. Jag vill rekommendera alla som stoppar upp saker i rumpan att först knyta ett snöre om saken, det underlättar väldigt när vi ska försöka få ut den.

Annons

Hur ska jag göra om jag har en pinsamhet jag vill prata om men inte riktigt vågar?

– Om du har något som bekymrar dig och du är orolig för, men som du tycker det är jobbigt att söka för – så sök! Det är mitt bästa råd. Sjuksköterskan som bokar är också van vid det mesta och har lättare att göra en bra bokning om hen vet vad det rör sig om, men om du upplever att det är jobbigt att säga, så säg som det är: Att du vill ha en tid och att du inte vill säga vad det rör sig om. Det måste vi respektera.

Vad gör jag om jag inte förstår vad läkaren säger?

– Många tycker det är pinsamt när man inte förstår vad doktorn säger eller menar, och vi inom vården kan bli bättre på att lyssna in det och förklara. Som patient, om du inte förstår, är det viktigt att fråga igen. Som bra vårdpersonal säger man då inte samma sak en gång till utan försöker omformulera sig, kanske till och med ritar och skriver, så det blir tydligare.

– Det finns också möjlighet att patienten får med sig informationen skriftligt.

Bild: TT, Kari Kohvakka

Annons