Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

10 mediciner som ökar risken för blodpropp (som inte är coronavaccin)

16 apr, 2021
Läkemedel och kvinna med blodpropp i benet.
Oroar du dig för att få blodproppar till följd av coronavaccinet? Här är en lista på andra läkemedel som har trombos som möjlig biverkan – några kanske överraskar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)Brand logo
Tecken på att du har en blodpropp (MÅBRA)

Det pratas mycket om blodproppar nu, efter att Astra Zenecas vaccin pausades när det dök upp flera fall av akut sjukdom med blodproppar i kombination med koagulationsproblem.

Men trots dödsfallen vädjar regeringen och EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) om lugn, och menar att det positiva överväger riskerna med vaccinet. Risken att drabbas av blodproppar i samband med vaccinet är ungefär 6 per 1 000 000 invånare – det är större risk att träffas av blixten. Risken att få blodproppar av covid-19 är däremot betydligt högre.

Prevalensen i allmänhet är cirka 1-3 fall per 1000 invånare varje år.

Flera coronavaccin misstänks ge blodproppar i hjärnan – här är symtomen

Och det finns fler, och vanligare, läkemedel och medicinska preparat som har blodproppar som möjlig biverkning – utan att vi slutar ta dem för det. Här listar vi några av dem.

Annons

P-piller

P-piller började det pratas om kort efter hysterin kring Astra Zeneca-vaccinet. Det har länge varit känt att preventivmedlet ger ökad risk för blodproppar, men desto färre som höjer rösterna i protest. Risken att få en blodpropp av p-piller är cirka 2 på 10 000.

Cytostatika

Behandling av cancer ökar risken att drabbas av blodproppar, men även cancersjukdomen i sig gkan göra att risken att drabbas av blodproppar blir större. Cytostatikabehandling ger en 2–6 gånger ökad risk, men även hormon- och erytropoetinbehandling innebär en ökad trombosrisk.

Värktabletter

Helt vanliga och receptfria värktabletter som Voltaren, Diklofenak, Eeze och Ipren kan fördubbla risken för blodproppar hos helt friska personer. De senaste åren har allt mer forskning visat på riskerna med värktabletter av typen NSAID.

Intravenöst immunglobulin

Intravenöst immunglobulin ges primärt till personer med neurologiska sjukdomar, som Guillain–Barrés syndrom och det har även testats på MS-patienter. Immunglobulin är en antikropp som utvinns ur donerad blodplasma. Biverkningar som har rapporterats är bland annat tromboemboliska komplikationer som stroke, hjärtinfarkt och lungemboli.

Annons

Hormonbehandling

Dels gäller det hormonbehandling vid cancersjukdom, men även östrogenbehandlingar vid klimakteriebesvär ökar risken att drabbas av trombos (blodproppar). Har du tidigare haft en blodpropp kanske du avråds från hormonbehandling med östrogen. Risken för blodpropp i venerna är 1,3-3 gånger högre för kvinnor som tar HRT (Hormone Replacement Therapy) än för dem som inte gör det, speciellt under det första behandlingsåret.

Antipsykotiska läkemedel

En studie som publicerats i tidskriften British Medical Journal, hittade en tydlig koppling mellan djup ventrombos eller lungemboli och antipsykotiska läkemedel. Patienter som de senaste tre månaderna börjat använda den typen av preparat hade en fördubblad risk att få blodpropp. I Sverige är det många demenssjuka som får antipsykotiska.

Nej, en blodpropp kan inte vandra från benet till hjärnan.

Kortison

Kortison används i flera olika sammanhang för att dämpa inflammation eller hämma immunförsvaret. Det kan öka risken att få en blodpropp, men framförallt gället de vid längre behandlingar med stora doser. Ofta används till exempel kortison för att motverka illamående hos cancerpatienter som genomgått cytostatikabehandling.

Annons

Gonadotropiner

Gonadotropiner är hormoner som stimulerar könskörtelfuntionen, och tillverkas i hjärnan hos både män och kvinnor och behövs för produktionen av sädesceller och äggceller, samt av könshormoner. Gonadotropiner ges som en del i behandling till par som har svårt att få barn. En på tusen riskerar att få blodpropp till följd av behandlingen.

Antifibinolytisk behandling

Antifibrinolytika ges till personer med blödarsjuka, eftersom de har problem med koaguleringen. Koagulationsproblem beror ofta på kroppen fibirinolys, ett inbyggt system för att motverka blodproppar. Vid en obalans kanske fibrinolysen tar över och då koagulerar inte blodet om vi skadar oss, då kan man behöva få Antifibrinolytika. Det ökar dock risken för blodproppar istället.

Två blodgrupper drabbas oftare av proppar än andra.

Anabola steroider

Anabola steroider kanske får dig att tänka på muskelbergen på gymmet, men från början var de till för vården, och användes bland annat till HIV/AIDS-patienter för att öka aptiten och muskeltillväxten. Anabola steroider har flera negativa biverkningar, bland annat kan hjärtat ta stryk, du kan få förhöjt blodtryck och risken för att få en blodpropp ökar också.

Källor: FASS, Janusinfo, Svenskt Demenscentrum, EMA, Läkemedelsvärlden, Cancercentrum m.fl. Foto: TT

Annons