Glöm BMI – mät hälsan med MSL!
Den gamla mätmetoden BMI – body mass index – har länge ansetts ge missvisande information om övervikt och ohälsa. Räknar man enligt BMI kan en vältränad person med mycket muskler och platt mage ha samma BMI som någon som är överviktig och har bukfetma. Men det är bara personen med bukfetma som har en ökad risk för att drabbas av hjärtsjukdom.
Nu har en svensk forskare kommit på ett nytt sätt att räkna ut hälsovärden på – nämligen MSL, som står för midja, stuss, längd. Genom att dela sitt midje- och stussmått med sin längd får man fram information om muskelmassa, samt var på kroppen fettet sitter. Metoden anses därför säkrare för att avslöja en ohälsosam kroppsbyggnad, samt risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det enda som behövs för att räkna ut värdet är ett måttband och en miniräknare.
Räkna ut din MSL-kvot!
MSL står för midja, stuss, längd. Du får fram ditt MSL-värde genom att dela ditt midjemått i centimeter med stussomfånget i centimeter. Dela sedan svaret med din längd i meter.
Mät så här:
Midja: Mät midjan där den är som smalast, oftast vid naveln, efter utandning.
Stuss: Mät omfånget i centimeter där rumpan är som störst.
Exempel
Du är 1,70 m lång, ditt midjemått är 75 cm och ditt stussomfång är 95 cm :
75 cm/95 cm = 0,789
0,789 cm/1,70 m = 0,46
Så här tolkar du resultatet:
Medianvärde för kvinnor: 0,50
Medianvärde för män: 0,54
Om ditt mått ligger under medianen har du lägre risk än genomsnittet att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.
Ligger ditt mått över medianen löper du större risk att drabbas. Risken ökar ju mer över medianen du hamnar. En kvinna med måttet 0,592 har mer än fördubblad risk att drabbas.
Källa: Expressen
LÄS MER:
Ät som på semestern – och gå ner i vikt!
Med medelhavsdieten kan du minska både vikten och risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar flera studier. Så tjuvstarta semestern redan nu – med maten som förlänger livet!
Läs mer: Ät som på semestern – och gå ner i vikt!
Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!
Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret…
Läs mer: Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen?
AV: Linnea Bjärle
BILD: Thinkstock