Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Neglekt efter stroke: Varför missar han att raka ena sidan?

15 apr, 2023
Man som rakar sig framför spegeln.
Ullas man drabbades av en stroke för en tid sedan. Nu frågar hon sig varför han glömmer maten på vänster sida av tallriken och glömmer vänster sida då han rakar sig. Läkare Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller symtomen efter en stroke. Det gäller min man som är 76 år. För några månader sedan fick han en stroke. Det var en propp som gått upp till hjärnan. På röntgen såg man att det framför allt var hans högra sida som drabbades, men det fanns en mindre förändring på vänster sida. Han hade svårt att prata och att röra vänsterarmen.

Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Vi kom snabbt till sjukhus där han blev undersökt och fick propplösande medicin. Redan under tiden på sjukhuset blev han bättre.Nu är han hemma igen men går på träning hos sjukgymnast. Han kan nästan prata som vanligt igen och kraften i vänsterarmen har blivit bättre.

Vad som är konstigt är att han skiljer på höger och vänster sida när han gör saker. Han märker inte riktigt vad som händer på hans vänstra sida. Han glömmer maten på vänster sida av tallriken och när han rakar sig så glömmer han vänster sida om jag inte säger till honom. Sjukgymnasten har berättat att det kan bli så ibland efter en stroke. Vad är det som händer? Är det synen som är skadad?
/Ulla

Annons

Läkare Michael Seipel svarar: "Försvinner oftast men kan bli bestående"

Stroke är ett samlingsnamn för de symtom vilka uppkommer när hjärnan drabbas av syrebrist och skadas i samband med blodproppar eller blödningar. I cirka 8 fall av 10 orsakas stroke av blodpropp. Vilka symtom en stroke ger beror på vilken del av hjärnan som drabbas och hur pass omfattande skadan är. Proppar och blödningar ger lite olika symtom.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Det är viktigt att snabbt få en diagnos för att kunna sätta in korrekt behandling, propplösande behandling vid blodpropp eller operation vid en blödning. Modern undersökningsteknik med olika typer av bilddiagnostik som datortomografi, magnetkamera och ultraljud har stor betydelse här. Behandlingen måste sättas in snabbt, redan inom några timmar, för att minska risken för utbredd och bestående hjärnskada.

Annons

Efter den akuta behandlingen följer sedan en viktig fas med rehabilitering. Med ett målmedvetet arbete tillsammans med kunnig personal kan man uppnå mycket goda resultat.

Det symtom som du beskriver i ditt brev kallas neglekt eller ouppmärksamhet. Det har inget att göra med skador i hjärnans syncentrum eller synnerven. 20–25 procent av alla patienter med stroke drabbas mer eller mindre uttalat av neglekt.

Vid neglekt drabbas de delar av hjärnan som ”styr” och samordnar uppmärksamheten i och kring kroppen, hjäss- och pannlob, och vid en skada här uppstår en asymmetri och uppmärksamheten koncentreras då på den drabbade sidan medan uppmärksamheten mot den andra sidan av kroppen blir mindre.

När man gjorde bilddiagnos i akuta skedet såg man att din man hade två skador. En på vardera sida. Man får bedöma att det är den högersidiga skadan som är den dominerande orsaken till hans symtom. Påverkan av talet kan bero på den vänstersidiga. Neglekt klingar oftast av snabbt men kan i vissa fall bli bestående i varierande grad. Man har i dag speciella träningsprogram för att kompensera symtomen.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons