Ny metod kan diagnosticera Alzheimers tidigare
När människor blir äldre och minnet sviker kan det finnas flera förklaringar bakom. Rätt diagnos i rätt tid kan bromsa och mildra effekterna.
Nu presenterar ett forskarlag i Lund med kolleger i San Francisco och Seoul en metod som med stor säkerhet kan säga om en patient lider av Alzheimer eller inte.
Läs också: Alzheimers sjukdom: Så kan du bromsa Alzheimer
Metoden bygger på förekomst av så kallat tau-protein i hjärnan. Ett protein som samlas i hjärncellerna hos den drabbade.
– Det är när tau börjar sprida sig som nervcellerna börjar dö och patienten får de första problemen med sin sjukdom. Om vi skannar en patient med minnessvårigheter och han eller hon visar sig ha mycket tau i hjärnan, så vet vi med stor sannolikhet att det är Alzheimers, säger Rik Ossenkoppele, forskare och försteförfattare till studien som nu publiceras i JAMA, Journal of the American Medical Association.
Tydliga resultat
Artikeln redovisar resultat från runt 700 patienter på minneskliniker i Sverige, USA och Sydkorea. Förekomsten av tau visas med PET-kamera – en medicinsk bildteknik som utnyttjar radioaktiva markörer som söker sig till olika områden i kroppen. Patienterna har intagit tau-markören intravenöst och sedan går det att följa markören för att se om proteinet finns i hjärnan.
– Resultatet – om det finns tau eller inte – syns mycket tydligt på PET-bilderna, säger Oskar Hansson i pressmeddelandet.
Läs också: Ny metod ska kunna upptäcka Alzheimer tidigare
Metoden har använts med stor träffsäkerhet. Den gav utslag i 90-95 procent av alla fall av Alzheimers men mycket få falskt positiva utslag hos patienter med andra sjukdomar. Därmed är har metoden större diagnostisk säkerhet än de två andra metoder som används rutinmässigt idag.
Viktigt för att ta fram nya läkemedel
Tau-metoden kan alltså bli ett viktigt tillskott för att undersöka patienter med minnesproblem om och när den godkänns för klinisk användning, menar forskarna.
Det finns i nuläget inget botemedel mot Alzheimers men en tidig diagnos kan underlätta för patienten och anhöriga med symptomlindrande läkemedel och minnesträning till exempel.
Läs också: Undvik det här – om du vill minska risken för Alzheimers
Metoden kan även bli viktig i arbetet med att ta fram nya läkemedel. Anledningen är att metoden kan avgöra om läkemedlet hindrar spridningen av tau-protein i hjärnan.
– Jag tror den kommer att finnas i kliniskt bruk världen över om bara några år, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på SUS, som lett studien.
Källa: Lunds Universitet
Artikeln publicerades först på Året Runt.